na području SBŽ-a

Obišli više od 200 obitelji u potrebi, pomogli u kupnji ogrjeva, lijekova...

Obišli više od 200 obitelji u potrebi, pomogli u kupnji ogrjeva, lijekova...
21.09.2024.
u 09:59
Pogledaj originalni članak

Okupljeni u Hrvatsku udrugu mladih u središnjoj Bosni "HUM" u Vitezu, njezini članovi već su gotovo punih šest godina neumorni u činjenju dobra. Jer upravo su pod sloganom "Nemojte se nikad umoriti čineći dobro" krajem 2018. godine odlučili i osnovati udrugu, kako kažu, isključivo radi zaštite obitelji kao institucije, a potom i zaštite prava djece i mladih.

- U posljednje četiri godine članovi Udruge obišli su, odnosno posjetili, 230 obitelji u stanju potrebe na području Srednjobosanske županije, a u samome Vitezu njih 170. Gotovo svima smo pomogli na različite načine, od kupnje ogrjeva i lijekova, plaćanja troškova liječenja i školovanja, a nekima smo pomagali i u stambenom zbrinjavanju - kaže za Večernji list Mateo Marić, predsjednik Udruge "HUM", ističući kako im u činjenju dobra pomažu brojni pojedinci, kao i organizacije i institucije.

Osim humanitarnoga rada, članovi HUM-a obvezali su se njegovati i čuvati identitet hrvatskog naroda te svojim projektima i radom unaprijediti društveni život sredine u kojoj rade i djeluju. Tako iza sebe, osim humanitarnih, imaju i niz edukativnih, kao i infrastrukturnih projekata.

- Među ostalim, snimili smo pjesmu i spot pod nazivom "Ne brini, nisi sam", izgradili "Spomenik ljubavi" u Vitezu te organizirali mnoštvo interaktivnih radionica za djecu i mlade - kazuje nam Marić, koji je prošle godine dobio nagradu za volontera godine, a HUM SB plaketu Općine Vitez za doprinos u razvoju društvene zajednice.

Budući da HUM okuplja mlade različitih zanimanja, pravnike, ekonomiste, socijalne radnike, pedagoge, oni zajedno idejama i projektima utječu na društveni život zajednice u kojoj djeluju. Sva navedena priznanja, uz zahvalnost potrebitih kojima su pomogli, kažu, poticaj su im da nastave u ostvarenju zacrtanih ciljeva, a najvažniji im i dalje ostaje činiti dobro.

- Ako me pitate jesmo li se umorili čineći dobro, moj je odgovor da nismo i nikad nećemo. Mi živimo po sloganu naše udruge i nastavljamo pomagati, ali i učiniti društveni život Viteza bogatijim i kvalitetnijim dajući pritom i sami sebi dodatne razloge za ostanak u središnjoj Bosni. Sačuvati identitet svoga hrvatskoga naroda također ostaje jedan od naših ciljeva i mi se, kao ni u ostvarenju ostalih koje smo sebi zacrtali, nećemo umoriti - zaključuje Mateo Marić, predsjednik Hrvatske udruge mladih u središnjoj Bosni "HUM".

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.