''Bit će tu puno posla''

Objavljen sastav nove Europske komisije - Šuica zadužena za Mediteran

Objavljen sastav nove Europske komisije - Šuica zadužena za Mediteran
17.09.2024.
u 17:07
Pogledaj originalni članak

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavila je u Strasbourgu svoju novu ekipu povjerenika u kojoj će hrvatska predstavnica Dubravka Šuica biti zadužena za Meditaran, javlja HRT.

- Dubravka Šuica bit će povjerenica za Mediteran. Bit će odgovorna za za šire južno susjedstvo i surađivat će s Kajom Kallas i mnogim drugim povjerenicima za razvoj naših zajedničkih interesa u regiji. Bit će također odgovorna za demografiju, rekla je von der Leyen.

Šuica je u prvoj Komisiji Ursule von der Leyen bila potpredsjednica za demokraciju i demografiju, a sada je uz demografiju dobila još novi resor koji uključuje odgovornost za odnose s južnim susjedstvom.

Šuica je na društvenoj mreži X objavila kako se raduje novoj funkciji.

Šuica dobila resor za koji će biti formirana nova Glavna uprava u EK

Komisija je podijeljena u resorne odjele, odnosno glavne uprave, koje su odgovorne za različita područja politike. Međutim, broj glavnih uprava znatno je manji od broja povjerenika i dio njih nemaju pod sobom nijednu. Glavne uprave su nešto slično u ministarstvima u vladama nacionalnih država, kojima su na čelu glavni direktori, javni službenici EU-a koji izravno odgovaraju povjereniku nadležnom za političko područje koje pokriva njegova glavna uprava. Glavne uprave raspolažu i svojim proračunom.

Šuica će u svom radu najviše surađivati s visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Kajom Kallas. Šuica će biti zadužena za rad na novom paktu za Mediteran.

- Želim da budete nazočni u regiji i konzultirate se s partnerima o tome kako najbolje rješavati zajedničke izazove, investirati u zajedničku budućnost i pridonijeti zajedničkom blagostanju i sigurnosti, kaže se u pismu upućenom Šuici.

U opisu njezina novog radnog mjesta je i jačanje trgovine i poticanje investicija u regiji. Šuica je zadužena i da zajedno s povjerenikom za energiju i stanovanje Danom Jrgensenom radi na stvaranju Inicijative za trans-mediteransku suradnju u područje energije i čistih tehnologija kako bi se povećala trgovina energijom iz obnovljivih izvora i potaknula proizvodnja čistih tehnologija.

Dio njezinih zaduženja odnosi se i na vanjsku dimenziju migracijske politike EU-a, koja uključuje granične kontrole, borbu protiv krijumčara uz poštovanje ljudskih prava.

Dubravka Šuica: Bit će tu puno posla

Šuica će pomagati Kaji Kallas i u izradi komunikacijskog plana za promicanje interesa EU-a u južnom susjedstvu, zatim u provedbi strategije za Zaljev i raditi na izradi sporazuma o strateškim partnerstvima sa šest zaljevskih zemalja. Također će joj pomagati na izradi strategije EU-a za Bliski istok u okviru koje će se nakon rata u Gazi fokusirati na promicanje svih potrebnih koraka potrebnih za rješenje dviju država, Izraela i Palestine.

U području demografije, Šuica će pomagati državama članicama u rješavanju demografskih izazova. To između ostaloga uključuje i povećanje participacije žena i mladih na tržištu rada.

- Bavit ćemo se osnivanjema partnerstava na Mediterranu sa zemljama Mediterana, posebno sa zemljama sjevera Afrike, odnosno Juga Mediterrana. Imamo veliki interes jer je to more koje spaja tri kontinenta - da vlada mir, sigurnost, da se vrše investicije, da ulažemo u obrazovanje. Naravno tu je i pitanje izbjeglica. Bit će puno posla, ali osniva se novi direktorat, izjavila je za HTV Dubravka Šuica.

Premijer Andrej Plenković je na početku sjednice Vlade čestitao Dubravki Šuici na novom resoru.

- Pola milijarde ljudi živi na Mediteranu i zato se veselimo da će uz demografiju imati priliku profilirati se na svim ovim temama kao nekadašnja gradonačelnica Dubrovnika i voditeljica izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Mediterana. Čestitamo i njoj i predsjednici Komisije na ovim odlukama, poručio je premijer.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.