Izvrstan kolač

Obrnuta torta od šljiva izmamit će uzdahe svih ukućana

Obrnuta torta od šljiva izmamit će uzdahe svih ukućana
01.10.2022.
u 18:12
Pogledaj originalni članak

Ako ti je ostalo u zalihama smrznutih šljiva, pravo je vrijeme da ih iskoristiš za ovaj ukusni i jednostavni kolač. Obrnuta torta od šljiva toliko je fina da će se ukućani pograbiti za svih 16 kriški!

Ne kaže se uzalud kako je pečenje kolača ‘egzaktna znanost’ jer treba točno izmjeriti sve sastojke i paziti na svaki korak tijekom pripreme. No kada naslov sugerira da je nešto obrnuto ili naopako, možda ćeš pomisliti kako ti je dopušteno mijenjati pravila. Obrnuta torta u ovom slučaju sugerira da je poslužiš ‘naopačke’ no svaki njezin sastojak ima svoju (važnu) ulogu i daje mu fantastičan okus.

Obrnuta torta od šljiva

Sastojci za 16 kriški:

400 g manjih šljiva

325 g maslaca

5 žlica šećera u prahu sjemenke

1 mahune vanilije

4 jaja

220 g meda

200 g brašna

1 prašak za pecivo

1 žličica mljevenog cimeta

50 g listića čokolade (za ukrašavanje kolača)

200 g sitno mljevenih oraha

100 ml sherryja

 

Priprema:

Šljive operi, očisti od koštica i posuši na kuhinjskom ubrusu. U tavi otopi 75 g maslaca, na njemu uz miješanje otopi vanillin šećer i umiješaj sjemenke vanilije. Dodaj šljive, propirjaj ih 3 – 4 minute s maslacem i šećerom pa ih izvadi šupljikavom žlicom i rasporedi u ravnomjernom sloju na dno namašćenog kalupa za torte (promjera 26 cm). Tekućinu u tavi kuhaj da se zgusne u sirup pa njime prelij voće. Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva. Preostalih 250 g omekšalog maslaca kremasto izradi mikserom, umiješaj jedno po jedno jaje i med. Posebno izmiješaj brašno s praškom za pecivo, cimetom, listićima čokolade i orasima pa ga zajedno sa sherryjem primiješaj u gornju smjesu. Izlij biskvitnu smjesu po šljivama pa peci tortu oko 60 minuta. Pred kraj predviđenog vremena pečenja zabodi u sredinu torte štapić za ražnjić. Ako se za njega još uvijek lijepi tijesto, peci tortu još 5 do 10 minuta. Po potrebi je prekrij aluminijskom folijom. Pečenu tortu ostavi da se malo ohladi u kalupu pa je okreni ‘naglavačke’ na pladanj.

 

Mali trik kako da biskvit bude ravnomjerno ispečen!

Tajna ravnomjerno ispečenog biskvita je u uključenoj pećnici – na vrijeme. Naime, već dok mutiš tijesto sjeti se upaliti pećnicu da se zagrije. I dok radiš s tijestom svakako stavi i kalup da se zagrije u pećnici – na središnjoj rešetki. To garantira da se biskvit peče ravnomjerno. Sačekaj da se tijesto počne dizati i na pola pečenja brzo otvori pećnicu i zarotirajte ga, tako da se svaki dio torte peče i bliže grijaču, i bliže vratima pećnice!
 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.