pad potražnje

Obućarska i tekstilna industrija u Republici Srpskoj pred slomom

Obućarska i tekstilna industrija u Republici Srpskoj pred slomom
23.09.2024.
u 07:39
Pogledaj originalni članak

Dodatni pad potražnje za domaćim proizvodima, nestašica materijala i konstantan rast troškova ne prestaju zadavati glavobolju tekstilnoj i obućarskoj industriji u RS-u iako su u tvrtkama očekivali da će, nakon lošeg starta, druga polovina godine donijeti stabilizaciju. Obućarska i tekstilna industrija u RS-u su, prema riječima gospodarstvenika, pred slomom jer se osim smanjene potražnje bore i s nestašicom sirovine koja je stizala iz europskih tvornica koje su stavile ključ u bravu.

Predsjednik Upravnog odbora Udruge tekstila, kože i obuće RS-a Marinko Umičević istaknuo je za Glas Srpske da je potražnja za domaćim proizvodima znatno smanjena.

- Situacija je, malo je reći, zastrašujuća. Gotovo da nemamo novih narudžbi. Potražnja je u odnosu na prije pola godine pala za još sigurno 30 posto. S druge strane, Europska unija donijela je odluku da industrija obuće više nije perspektivna i ne može računati na poticaje, zbog čega se tvornice masovno zatvaraju - kazao je Umičević.

Dodao je da i ono malo narudžbi inozemnih kupaca što imaju ne mogu ispoštovati jer nemaju dovoljno repromaterijala zato što su tvornice iz kojih je sirovina stizala zatvorene. U industriji tekstila je, prema njegovim riječima, još lošija situacija. - Bez obzira na sve, moramo biti optimistični, tražiti izlaz i rješenje jer smo mnogo uložili da bismo dosegnuli ovako zavidnu razinu rada, tehnološki, ali i u svakom drugom pogledu. Međutim, to nećemo moći sami, bez podrške društva i vlasti - kazao je, među ostalim, Umičević.

Da je poslovanje otežano i da ih kriza iscrpljuje, suglasan je i vlasnik kompanije “Sanino” iz Dervente Radovan Pazurević. Prema njegovim riječima, stabilizacija gospodarskih tokova odvija se jako sporo.

- Očekivao sam da će u drugoj polovini ove godine biti nekog poboljšanja, međutim, bio sam u zabludi da će se određeni broj tvrtki vratiti na tržište - kazao je Pazurević za Glas Srpske.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.