'Očekujemo povijesni vodostaj Dunava u Hrvatskoj'

Foto: Reuters
'Očekujemo povijesni vodostaj Dunava u Hrvatskoj'
17.09.2024.
u 12:36
Pogledaj originalni članak

U idućim danima u Hrvatsku će stići novi vodeni val Mure, Drave i Dunava. Hoćemo li gledati iste prizore i na našim prostorima, kakvi se trenutno odvijaju od Rumunjske do Poljske, prokomentirao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković u emisiji U mreži Prvog HTV-a. ''Ovo je na razini prijetnje Dunava iz 2013. godine. Ne više od toga. Znamo što nam je činiti, a od jučer smo pokrenuli aktivnosti na terenu'', komentirao je, smatrajući da situacija neće biti toliko dramatična, no da bi na ulaznom profilu kod Batine vodostaje Dunava trebao iznositi oko 750 cm. 

Brojne poplave u Europi neće, barem za sada, ugroziti naselja kraj Drave u Koprivničko-križevačkoj županiji jer unazad godine dana kritična mjesta su dodatno utvrđena, izjavio je u utorak načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić. Ljubić je Hini rekao da je danas Drava kod Botova visoka 235 centimetara, a pripremno stanje obrane od poplave počinje kad vodostaj dosegne 400 centimetara.

Kaže da su Austrijanci i Slovenci skinuli mjere obrane od poplava na Dravi, čemu u prilog ide i to što se neposredno prije padalina u Donjoj dubravi radio remont na hidroelektrani. Akumulacijsko jezero je zbog toga bilo prazno i sada se puni pa vodostaj južno od Dubrave regulira čovjek. Podsjetio je na prošlogodišnje plavljenje rijeke koja je tada dosegla rekordno visok vodostaj. Da se ne bi ponovio prošlogodišnji scenarij, u zadnjih 12 mjeseci Hrvatske vode su sanirale sve kritične točke u općinama Legrad, Drnje i Hlebine. Osim toga, u općini Drnje, koja je u kolovozu prošle godine plivala pod vodom, nerazvrstane ceste su podignute za metar. Tamo će se graditi nasip koji je u fazi projektiranja, najavio je Ljubić.

U emisiji Otvoreno HRT-a Elizabeta Kos, ravnateljica Uprave vodnog gospodarstva i zaštite mora u Ministarstvu zaštite okoliša i zelene tranzicije, upozorila je kako se na ulazu u Hrvatsku očekuje vodostaj Dunava od 750 centimetara.

- Gledali smo prognostičke modele i stanje u susjednim zemljama. Hrvatska je u povoljnijem položaju, nego Češka, Poljska, Rumunjska i Austrija, rekla je. Prvenstveno, jer trenutno protok na našim rijekama nije toliko velik, pogotovo na unutarnjim vodama, Muri i Dravi.

- Što se tiče Dunava, očekuju se visoki vodostaji te nadolazeći vodni val 21. rujna u Budimpešti, bit će jedan od pet povijesnih vodnih valova. Očekuje se da bi bio na +850 centimetara u Budimpešti, a u Hrvatsku će ući 25. rujna na Batini. Očekujemo vodostaj od 750 centimetara, kazala je. To je za metar više, nego što je bilo u lipnju, a trenutno je na oko 312 centimetra.

- Takvi vodostaji su povijesni. Zadnji put su se događali 2013. godine. Stručne službe Hrvatskih voda obilaze hidrotehničke građevine, punimo vreće s pijeskom i pripremamo se za ono što dolazi. Od srijede počinju sastanci stožera kako bi koordinirali ljude na terenu, dodala je.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.