Oda naranči:

Rustikalna torta s okusom juga koju morate samo zamutiti, izliti i - pojesti

Foto: Shutterstock
Rustikalna torta s okusom juga koju morate samo zamutiti, izliti i - pojesti
15.01.2024.
u 07:50
Ova ukusna torta može biti običan, svakodnevni desert koji ćete poslužiti uz, recimo, čaj, a možete je obogatiti drugim voćem i sladoledom od limuna i dobit ćete "ozbiljniji" desert, koji može nositi i posebne i svečane prigode.
Pogledaj originalni članak

Lagana i sočna torta od palente i naranče jedna je od onih torti koje su najjednostavnije za pripremu – svi se sastojci umute u smjesu i izliju u lim za pečenje. Nema biskvita koji se reže ili slaže, nema kreme ili više njih, pa nema ni gomile posuđa s kojim se još morate boriti nakon što napravite desert.

Ta rustikalna torta nadahnuta je Italijom, a osim mirisom, osvojit će vas i teksturom. Ona zbog krupice malo podsjeća na turske i bliskoistočne kolače sa semolinom, ali sirup je ovdje puno nježniji i neusporedivo manje sladak, piše Punkufer.

Ta ukusna torta može biti običan, svakodnevni desert koji ćete poslužiti uz, recimo, čaj, a možete je obogatiti drugim voćem i sladoledom od limuna i dobit ćete "ozbiljniji" desert, koji može nositi i posebne i svečane prigode.

Zapravo, zašto biste čekali posebne prilike da biste uživali? Poslužite je sa sada sladoledom od limuna, zaslužili ste.

 

Sastojci za tortu od palente i naranče:

Za tortu:

  • 250 g neslanog maslaca
  • 250 g zlatnog šećera
  • 4 velika jaja
  • 140 g palente
  • 200 g glatkog brašna
  • 2 čajne žličice praška za pecivo
  • korica i sok od 2 naranče (minus 100 ml za glazuru)

Za glazuru:

  • 100 ml soka od naranče
  • 100 g zlatnog šećera


Priprema torte od palente i naranče:

  1. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva.
  2. Dno i stranice okruglog kalupa za tortu promjera 23 cm obložite papirom za pečenje.
  3. Miksajte maslac i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje i dobro izmiksajte. Kada se smjesa sjedini, dodajte sve suhe sastojke te koricu i sok od naranče nakon što ste odmjerili i odvojili 100 ml soka za glazuru.
  4. Prebacite smjesu u lim za pečenje, ravnomjerno rasporedite i pecite oko 45 minuta (ili dok čačkalica kojom ubodete sredinu torte ne izađe čista).
  5. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.
  6. Za glazuru stavite sok i šećer u lonac srednje veličine i zakuhajte. Smanjite vatru i pustite da lagano kuha još pet minuta, a zatim maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
  7. Glazuru od naranče prelijte po ohlađenoj torti.
  8. Poslužite sa sladoledom od limuna.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.