zajednička suradnja

OIEiEK: Održan radni sastanak s predstavnicima FERK-a, FMERI-a i elektroprivrednih poduzeća

OIEiEK: Održan radni sastanak s predstavnicima FERK-a, FMERI-a i elektroprivrednih poduzeća
16.10.2024.
u 10:32
Pogledaj originalni članak

U Mostaru je, 2.10.2024. godine, održan radni sastanak predstavnika Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (Operator za OIEiEK) s predstavnicima Regulatorne komisije za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine - FERK, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije - FMERI, JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar i JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo.

Sastanak je održan u organizaciji Operatora za OIEiEK na temu zajedničke suradnje s ciljem informiranja javnosti i podizanju svijesti javnosti o benefitima ulaganja u izgradnju postrojenja OIE s posebnim naglaskom na prosumerska postrojenja – priopćeno je iz Operatora za OIEiEK.

Sudionici sastanka su analizirali obaveze proistekle iz člana 51. Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije („Službene novine Federacije BiH“, broj: 82/23), a koje se odnose na programe informiranja javnosti, kao i obaveze pojednostavljenja procedura prilikom ishodovanja dozvola za prosumere, sticanja statusa prosumera i priključenja elektrana prosumera.

Na sastanku su, od strane elektroprivrednih poduzeća, prisutnima prezentirane poteškoće vezane za obračun PDV-a za neto mjerenje, odnosno nepostojanje jasnih uputstava u zakonskom okviru PDV-a za obračun PDV-a na proizvodnju električne energije prosumerskih postrojenja. Također, poseban naglasak je dat i na pitanje osiguranja tehničkih preduslova za sigurnu i neometanu razmjenu svih podataka, između relevantnih institucija, neophodnih za postrojenja prosumera.

Govoreći o obavezi pojednostavljenja procedura za priključenje elektrana, sudionici su stava da je neophodno ispunjenje zakonskih obaveza od strane jedinica lokalnih samouprava i županijskih uprava na harmonizaciji postojećih, odnosno novih propisa, s ciljem pojednostavljenja procedura prilikom ishodovanja dozvola za prosumere – navodi se u priopćenju Operatora za OIEiEK.

Predstavnici Operatora za OIEiEK prisutne su informirali o planiranim aktivnostima Operatora za OIEiEK na promoviranju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, s posebnim naglaskom za promociju prosumerskih postrojenja.Tim povodom posebno je istaknuta potreba izrade vodiča za prosumere, u suradnji sa sudionicima sastanka, kao i organizacija okruglog stola koji će okupiti i predstavnike županijskih ministarstava nadležnih za građenje i prostorno uređenje.

Na ovom okruglom stolu, koji će Operator za OIEiEK organizirati u mjesecu studenom, raspravljat će se o pojednostavljenju procedura prilikom ishodovanja dozvola za prosumere, po uzoru na one županij koji su te procedure već pojednostavili, ali i o benefitima ulaganja u izgradnju i  sufinanciranja izgradnje prosumerskih  postrojenja – priopćeno je iz Operatora za OIEiEK.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.