Prema novom izvješću nevladinih organizacija Bloom, koja se bavi očuvanjem morskog okoliša, i organizacije za prava potrošača Foodwatch, konzervirana tuna u Europi sadrži visoke koncentracije žive koje premašuju granice propisane za druge vrste ribe. Izvješće, prenosi tportal, ističe zabrinjavajuće rezultate analize gotovo 150 konzervi tune prikupljenih iz pet europskih zemalja – Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Španjolske, Francuske i Italije.
Rezultati su pokazali da svi analizirani proizvodi sadrže živu, a čak 57 posto uzoraka premašuje granicu od 0,3 dijela na milijun (ppm) koja se odnosi na drugu ribu. "Ono što završava na našim tanjurima predstavlja kolosalni rizik za javno zdravlje koji se ne razmatra ozbiljno," izjavila je Karine Jacquemart, izvršna direktorica Foodwatch France.
Ove alarmantne razine žive u konzerviranoj tuni ponovno pokreću pitanja o sigurnosti hrane u Europi, naglašavajući potrebu za strožim kontrolama i osvještavanjem javnosti o potencijalnim zdravstvenim rizicima.