Omiljeno povrće koje vam je nadohvat ruke, odlično je za one koje muči visok tlak!

Omiljeno povrće koje vam je nadohvat ruke, odlično je za one koje muči visok tlak!
18.01.2024.
u 09:30
Pogledaj originalni članak

Tim je otkrio da osobe koje su konzumirale više proizvoda na bazi rajčice imaju niži rizik od hipertenzije.

 

“Konzumacija rajčice, uključujući i proizvode na bazi rajčice, korisna je u prevenciji i upravljanju hipertenzijom. Povećana konzumacija rajčice smanjuje rizik od hipertenzije za 36 posto, dok umjerena konzumacija snižava krvni tlak”, napisali su u svom znanstvenom radu.

Tijekom tri godine pratili su 7,056 muškaraca i žena u dobi od 55 do 80 godina, od kojih je 5,821 imalo visoki krvni tlak, što povećava rizik od srčanog udara, bolesti srca, moždanog udara, bolesti bubrega i mnogih drugih bolesti, prenosi The Sun.

Sudionici su bili podijeljeni u četiri skupine prema njihovoj konzumaciji rajčice: manje od 44g, između 44g i 82g, 82g do 110g i više od 110g.

Tim je otkrio da osobe koje su konzumirale više proizvoda na bazi rajčice imaju niži rizik od hipertenzije.

To uključuje sirovu rajčicu, umak od rajčice i gazpacho, hladnu juhu od povrća…

Autori su zasluge za ove zdravstvene koristi pripisali organskom spoju likopenu.

Kalij također može imati ulogu, budući da se pokazalo da pomaže u suzbijanju štetnih učinaka soli kod osoba s visokim krvnim tlakom.

Srednje velika svježa rajčica sadrži otprilike 290 miligrama kalija i 4 miligrama likopena, dok zdjela juhe od rajčice sadrži oko 25 miligrama likopena i 280 miligrama kalija.

Drugi izvori likopena i kalija uključuju lubenicu, marelice, brusnice, banane i gljive.

Unatoč pružanju uvjerljivih dokaza, autori su potaknuli ljude da ne smatraju rajčicu “čarobnom hranom”, već “važnim elementom raznovrsne i zdrave prehrane”.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.