9. Gospodarski forum

Omogućiti rad umirovljenicima i pritom im ne obustavljati mirovine

Omogućiti rad umirovljenicima i pritom im ne obustavljati mirovine
23.10.2022.
u 08:40
Na 9. gospodarskom forumu općine Žepče razgovaralo se o tome kako osigurati radnu snagu poslodavcima u BiH, aktualizirano zapošljavanje stranih radnika
Pogledaj originalni članak

Središnja tema netom održanoga 9. gospodarskog foruma općine Žepče bila je "Ljudski kapital i gospodarske migracije". Održane su i dvije panel-rasprave - "Kako osigurati radnu snagu poslodavcima u BiH kroz strateški i zakonodavni okvir?" i "Uvoz radne snage (NI)JE - rješenje za domaće poslodavce?"

Organizator je Razvojna agencija Žepče uz pokroviteljstvo općinskog načelnika Mate Zovke, a suorganizatori Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče i Udruga gospodarstvenika "Motrix" Žepče. Na panelima je naglašena važnost zakonodavnog i strateškog okvira koji treba biti usklađen na svim razinama vlasti i primjenjiv u praksi, a nikako da sam sebi postane svrha, kao i nekoliko važnih činjenica u vezi s tematikom, a koja se ponajprije odnosi na regulaciju rada osoba s invaliditetom, studenata, učenika i umirovljenika te potrebe da se izvrše izmjene i dopune zakona iz ovih oblasti, piše Večernji list BiH. Razmijenjena su iskustva u primjeni pravilnika koji reguliraju izvođenje praktične nastave i ferijalne prakse uz primjere dobre prakse.

U pogledu zapošljavanja osoba s invaliditetom naglašeno je da se predstojećim izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom teži stimuliranju njihova zapošljavanja pod općim uvjetima na otvorenom tržištu rada. Kada je u pitanju ustupanje radnika, ono se, smatraju panelisti, treba dodatno uskladiti sa Zakonom o radu te da je primjenjiv u holding kompanijama i velikim koncernima, ali da suštinski ne rješava pitanje nedostatka radne snage. U pogledu praktične nastave i ferijalne prakse upućeno je na primjere dobre prakse u ZDŽ-u u zakonodavnom okviru i njegovoj provedbi s osvrtom na primjenu pravilnika u USŽ-u.

Pitanje studentskog rada, prema mišljenju panelista, nije regulirano te je preporuka da se ono regulira na federalnoj razini kao poseban zakon. Predstavnik studenata smatra da je potrebno sustavno riješiti pitanje njihova rada za vrijeme studija te da se i za studente praktična nastava treba regulirati kroz zakonodavni okvir. U nedostatku radne snage angažiraju se i umirovljenici te su panelisti naglasili da je izmjenama zakona sužen broj umirovljenika koji mogu raditi i primati mirovinu. Smatraju da to nije rješenje i da treba omogućiti rad umirovljenika te da ne treba obustavljati mirovine bez obzira na to je li riječ o prijevremenoj ili punoj starosnoj mirovini. U zaključku panela navedeno je da su osobe s invaliditetom, umirovljenici i zapošljavanje studenata alternativa tržištu rada, ali da bi izvor trebao biti u novoj radnoj snazi, zapošljavanju stranaca, stvaranju uvjeta za zadržavanje postojeće radne snage i mladih, ulaganju u mlade kroz sustav obrazovanja... Prezentiran je i zakonski okvir zapošljavanja stranaca u BiH.

Fokus rasprave bila je izmjena Zakona o strancima BiH koju su poslodavci s razine FBiH odavno uputili prema Vladi FBiH, a tiče se ukidanja kvote za zapošljavanje i liberalizacije radne snage, provođenja obveznog testa tržišta rada za strane radnike prije dolaska u BiH, uvođenja obveze entitetskih zavoda za zapošljavanje i Zavoda za zapošljavanje Distrikta Brčko da donesu odluku o deficitarnom zanimanju koja će biti izuzeta od obveze testa tržišta rada i pozitivnog mišljenja, kao i uvođenja mogućnosti privremenog boravka i rada bez radne dozvole uz prethodnu prijavu na rad strancima koji obavljaju poslove sektorskih zanimanja u poslovnim subjektima koji su registrirani izvoznici i koji ostvaruju izvoz veći od 30% od ukupnog prihoda u cilju poticajnih mjera za rast izvoza. Predstavnici kompanija iznijeli su svoja iskustva kod zapošljavanja stranih radnika koja se odnose na kulturološke razlike i potrebu da im se osiguraju najbolji uvjeti za život u BiH. Naglašeno je da je to samo mjera koja neće dugoročno riješiti problem radne snage i da se pokuša vratiti domaća radna snaga koja je napustila BiH, kao i zadržati postojeća brojnim mjerama koje ne uključuju samo primanja nego i sve drugo što doprinosi ugodnom življenju u BiH.

Većina se složila da je Forum ponovno aktualizirao teme od važnosti za BiH i njezinu ekonomiju te da zaključci s panel-rasprava u Žepču trebaju dostaviti donositeljima odluka na svim razinama. Upućen je poziv poslodavcima da budu jedinstvena stava u traženju promjene s obzirom na to da bh. ekonomija bez privatnog sektora ne postoji. Potpisan je i sporazum o suradnji između Razvojne agencije Žepče i Sveučilišta/Univerziteta "Vitez" u cilju unaprjeđenja kvalitete života te poslovnog okružja uopće. •

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.