Ne jedite bljutavo!

Ono što začini u hrani čine našem zdravlju bi vas moglo iznenaditi

Ono što začini u hrani čine našem zdravlju bi vas moglo iznenaditi
03.03.2016.
u 19:48
Pogledaj originalni članak

Ranija znanstvena istraživanja pokazala su kako konzumacija čili papričica može pomoći u sprečavanju nakupljanja neželjenih kilograma, ali je većini osoba njihov okus preintenzivan.

Na temelju provedenih istraživanja znanstvenici tvrtke Nestlé vjeruju da cimet može biti „hladnija“ alternativa.

U istraživanju provedenom u suradnji s kolegama sa Sveučilišta u Tokiju, znanstvenici su proučavali na koji način ekstrakt cimeta (cinamaldehid) i ekstrakt čili papričice (kapsaicin) utječu na povećanje potrošnje energije i razinu oksidacije masti kod petnaest zdravih muškaraca.

Poznato je kako je pretilost rezultat neravnoteže između energetskog unosa i potrošnje energije. Samim time, veća potrošnja energije do koje se dolazi vježbanjem ili manji energetski unos kao rezultat dijete, pomažu u sprečavanju debljanja. Metaboličkim procesom oksidacije tijelo mast pretvara u energiju.

Znanstvenici su otkrili da ekstrakt cimeta značajno povećava potrošnju energije kod muškaraca koji su sudjelovali u istraživanju, odnosno da i ekstrakt cimeta i ekstrakt čili papričice značajno podižu razinu oksidacije masnoća u organizmu.

Međutim, da bi bio djelotvoran, kapsaicin je potrebno konzumirati u količinama koje hranu čine previše ljutom.

Stoga znanstvenici vjeruju da bi cimet potencijalno bio bolji dodatak hrani koji bi mogao utjecati na prevenciju debljanja.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.