Gospodarski podaci o HNŽ-u

Općine Stolac, Prozor-Rama, Jablanica i Konjic ostvarile trgovinski suficit

Općine Stolac, Prozor-Rama, Jablanica i Konjic ostvarile trgovinski suficit
18.11.2017.
u 14:00
Pogledaj originalni članak

Izvješće Ministarstva gospodarstva HNŽ-a o gospodarskom stanju u županiji otkrilo je kako, unatoč svim problemima u županiji, ipak ima pozitivnih primjera. Prema podacima iz tog izvješća, HNŽ bilježi godišnji izvoz u iznosu od 651,6 milijuna maraka i veći je za čak 11 posto u odnosu na ranije godine, piše Večernji list BiH.

Čitluk ima najveći rast

Spomenuta županija čini 10,4 posto ukupnog izvoza Federacije BiH, a najveće povećanje izvoza zabilježeno je u općini Čitluk, i to za 32,9 posto. Konjic je povećao izvoz za 20 posto, općina Prozor za 18,2 posto, dok je najveće smanjenje izvoza zabilježeno u Neumu, i to čak 24,4 posto. Tablice otkrivaju kako je nekoliko općina čak zabilježilo trgovinski suficit, što je nesvakidašnji podatak za Bosnu i Hercegovinu. Na prvom mjestu je općina Konjic s pozitivnim saldom razmjene roba od 68,58 milijuna maraka. Iako u podacima nije navedeno koje tvrtke, odnosno prodajom kojih proizvoda je došlo do trgovinskoga suficita, za pretpostavit je kako je za taj podatak zaslužna namjenska industrija u Konjicu koja već godinama bilježi pozitivne trendove. Općina Prozor-Rama ostvarila je trgovinski suficit u iznosu od 2,58 milijuna maraka, Jablanica u iznosu od 754.000 maraka te Stolac u iznosu od 223.000 maraka. Ostale općine u HNŽ-u bilježe i dalje trgovinske deficite, a najveći je očekivano u Mostaru i iznosi čak 318,1 milijun maraka. Čitluk, s obzirom na veličinu općine, ima veliki deficit te na godišnjoj razini on iznosi čak 143,9 milijuna maraka.

Ipak, riječ je o općini s velikim brojem turista i tvrtki koje se bave trgovinom, tako da je taj iznos donekle i razumljiv, odnosno nije alarmantan. Zanimljivo je kako općina Ravno ima trgovinski deficit od 65.000 maraka iako se na njezinu teritoriju veliki broj ljudi bavi poljoprivredom, odnosno proizvodnjom.

Povećanje uvoza

Ono što je zabrinjavajuće u toj priči je povećanje izvoza, što rezultira smanjenom pokrivenosti izvoza uvozom.

Na godišnjoj razini deficit iznosi 446,4 milijuna maraka i veći je u odnosu na prije nekoliko godina za gotovo 100 milijuna maraka.

To je samo još jedan pokazatelj kako će u budućnosti biti potrebno uložiti dodatne napore kako bi se povećalo domaću proizvodnju. To nije posao samo županijskih institucija nego i federalne razine vlasti koja promjenama porezne politike i smanjenjem nameta, kao i pravednijom raspodjelom sredstava nižim razinama vlasti može mnogo toga učiniti na području jačanja gospodarstva, pokretanja proizvodnje i smanjenja deficita s kojim se suočava većina zajednica u državi. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.