Brojni župljani župe sv. Franje Asiškog u Zavalju pokraj Bihaća žive i rade u RH i zemljama zapadne Europe

Opustjelu župu s tek 4 djece ožive iseljenici

08.10.2022.
u 20:21
Pogledaj originalni članak

Opustjela župa sv. Franje Asiškog u Zavalju pokraj Bihaća s tek nešto više od stotinu, uglavnom starih i iznemoglih duša i četvero djece, svake godine barem na trenutak oživi na svoj patron Sv. Franju Asiškog, ali i ostale svetkovine - Veliku Gospu, Božić i Uskrs.

Ovdje sam se krstila...

Tako je bilo i ovoga puta kada se na misnom slavlju, uz procesiju, u župnoj crkvi uz malobrojne župljane, okupilo mnoštvo vjernika podrijetlom s ovih prostora, a koji godinama žive i rade u Republici Hrvatskoj i zapadnoeuropskim zemljama. Među njima je i Franjka Dujmović, podrijetlom iz Velikog Skočaja, koja živi u Austriji.

- Svaka svetkovina puno nam znači. Ovdje sam rođena, vjenčana, ovdje uvijek volim doći - kaže Franjka. Na slavlje je stigao i Tomo Dolčić iz Sesveta, član izvorne skupine "Lička Plješevica". - Sa Zavalja ću ponijeti lijepe dojmove. Ovdje svake godine dolazimo za Veliku Gospu, no ove me je spriječila bolest pa sam došao sada - kaže Tomo. Ovdje redovito dolazi i Milka Ivančić, rođena Zavaljčanka koja danas živi u bihaćkom naselju Dobrenica. - Na Zavalje dolazim gotovo svake nedjelje i kada su velike svetinje, uvijek smo tu. Mnogo mi znače ovakve svetkovine jer sam ovdje rođena - kaže Milka. Svetog Franju je došla proslaviti i Kata Vranar, rođena Murgić, iz Međudražja koja danas živi u Zagrebu. - Ovo mi je župna crkva gdje sam se krstila. Živim u Zagrebu od osme godine i ovdje često dolazim, imam kuću. Baš kao što je i sv. Franjo bio ponizan, moramo i mi vjerovati u poniznost i dobrotu jednih prema drugima i biti zahvalni dragom Bogu što smo jedni uz druge, što smo tu - kazala je Kata.

Misno slavlje uz procesiju predvodio je vlč. Šimo Božić, župnik u Slunju i slunjski dekan, a sudjelovao je i vlč. Dino Rupčić, donedavni župnik zavaljski, danas župnik Drežnik Grada i Vaganca. - Sveti Franjo može biti primjer svima nama, a njegova poruka života i danas nam odzvanja kako treba živjeti. Iako je mogao imati sve materijalno ovoga svijeta, on je upravo kroz siromaštvo navještao evanđeosku radosnu vijest svim narodima. I to je poruka svima nama iako je puno puta kapitalizam, materijalizam i potrošački način života pokvario čovjeka, da se i danas može živjeti sveto u onim malim stvarima počevši od sebe - istaknuo je vlč. Šimo Božić.

Vlč. Marko Crnjak, sadašnji župnik župe sv. Franje Asiškog koji je ovdje za duhovnog pastira došao iz župe Glamoč, za razliku od svog prethodnika vlč. Dine Rupčića koji je ovdje iz Donjega Lapca iz RH dolazio tek jednom tjedno, nedjeljom, svoju duhovnu misiju obnaša svakodnevno.

Podno Plješevice

- Ovo je i dan susreta i okupljanja iseljenih Zavaljčana koji danas žive u susjednoj RH i diljem zapadnoeuropskih zemalja. Slavlje su uveličali i tamburaši, članovi izvorne skupine "Lička Plješevica" koji već tradicionalno dolaze. Sve to popraćeno je ličkom pjesmom i izvornim pjevanjem, a i zvucima tambura. Poseban je ovo dan zbog čega mi je srce ispunjeno - kaže vlč. Marko Crnjak, župnik zavaljski.

Inače, bihaćka župa Zavalje smještena je podno Plješevice uz granicu s Republikom Hrvatskom. Crkvenim je ustrojstvom u sastavu Gospićko-senjske biskupije i Slunjskog dekanata u RH, a zemljopisno i administrativno u BiH.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.