Intervju: Marijan Oršolić, gradonačelnik Orašja

Orašje će biti sredina koja koristi tehnologije budućnosti

Foto: Privatni album
Orašje će biti sredina koja koristi tehnologije budućnosti
23.10.2024.
u 10:21
Naš cilj je osigurati ekonomski rast koji će omogućiti mladima da ostanu, ali i mnogima da se vrate, pokrenu biznise i daju doprinos svojemu kraju. S ovakvom politikom postupno bismo postali centar inovacija i prilika u Posavini. Najbolji način da predvodimo budućnost jest da je sami stvaramo
Pogledaj originalni članak

Marijan Oršolić (HDZ BiH) novi je stari gradonačelnik Orašja koji je ponovno dobio veliko povjerenje stanovnika za svoj rad. Prema preliminarnim rezultatima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, sa svih obrađenih redovitih biračkih mjesta dobio je 4759 glasova ili 77,91%. Javnost osobito cijeni njegovo angažiranje na projektima i rad na terenu. U radnom tjednu, pa i izvan tog vremena, uvijek je u pokretu te osobno nadzire sve projekte kao još jedan kotač u njihovoj realizaciji. U šali za sebe kaže kako je njegov automobil možda najprljaviji u Posavskoj županiji jer je stalno na gradilištima, a njih ne nedostaje na cijelom oraškom području. I doista je tako jer mora se priznati - nikada na području Orašja nije bilo toliko velikih projekata i gradilišta kao za njegova mandata. Upečatljivog karaktera uspio je izlobirati financiranje milijunskih projekata kojima je poboljšao životne uvjete na području Orašja koje danas obilježava svoj rođendan.

VL BiH: S kakvim emocijama dočekujete još jedan Dan grada Orašja?

- Obilježavamo 23. listopada kao Dan grada Orašja, grada koji je središte ove zajednice prožete herojskom poviješću, kulturom i tradicijom, ali i vrijednim ljudima. Naš grad - to smo zapravo svi mi, njegovi građani, i simbol smo otpora i izdržljivosti, snage, vizije i razvoja. Na ovom smo mjestu i sa slavljem još jedne obljetnice, ali uvijek i iznova treba isticati, ponajprije zahvaljujući našim braniteljima koji su u teško vrijeme Domovinskoga rata utkali sve ono što su tada imali u pravo na svoju obitelj, vjeru, naciju, imovinu i državu, rekao je za Večernji list BiH.

VL BiH: U svojem radu za moto ste uzeli "Orašje grad".

- Tijekom povijesti pokazali smo nevjerojatnu otpornost prevladavši mnoge izazove te danas, dok se okupljamo, slavimo ne samo prošlost već i našu posvećenost boljoj budućnosti. Moto "Orašje grad" nije samo fraza nego podsjeća i na neuništivu snagu koja prožima svaki kutak ove zajednice. Jedan od najdragocjenijih aspekata Orašja je postojana i snažna međuetnička suradnja. Orašje je oduvijek bilo pravi primjer kako različitost može surađivati u postizanju zajedničkog cilja u izgradnji prosperitetne i harmonične sredine. Surađujemo sa svim vjerskim zajednicama, promoviramo duh tolerancije i suživota uz jačanje veza kao njezina temelja. Naša je snaga upravo u raznolikosti koja nas ne razdvaja, nego spaja. U ovim izazovnim vremenima, više nego ikad, trebamo čvrsto stajati zajedno jer samo tako možemo ostvariti napredak i uspjeh.

VL BiH: Orašje je grad koji ima i umjetnički obol.

- Kulturni život Orašja mijenja se i razvija. Filmski festival "Dani hrvatskoga filma - Ivo Gregurević", ili "Mala Pula", pretvorio je Orašje u filmski grad. Značajne su i manifestacije koje njeguju folklorne i tradicijske vrijednosti, kao i promoviranje kulturnih vrednota književnosti i umjetnosti kakvi su Dani Tolise, Kostrčki vrabac, kao najstarija manifestacija u BiH koja njeguje stare sportove, dužno poštovanje iskazujemo datumu iz Domovinskoga rata kroz manifestaciju "Boj na Galića", projekt "Orašje Fest" i brojne druge projekte koji ne samo da okupljaju mlade već pružaju i priliku za međugeneracijsko povezivanje. Sve ove manifestacije njeguju takve kulturne vrijednosti koje nas iznova definiraju i podižu duh. U cijeloj kulturnoj ponudi značajno je mjesto i renovirana moderna kinodvorana u sklopu Kulturnog centra "Ivo Gregurević", mjesto dostojno imena našeg velikana po kojemu je i dobila ime.

VL BiH: Značajna su ulaganja u infrastrukturne projekte Grada Orašja.

- Osobit ponos grada leži u kontinuiranim ulaganjima u infrastrukturu. Komunalne usluge, održavanje cesta, vodovod..., sve su to temelji na kojima se gradi funkcionalniji i ugodniji život. Svaka ulica, cesta, park, odraz su naše brige za sigurniji i bolji život građana. Ulice nisu samo prometnice, one su poveznice između naših života i domova, radnih mjesta i škola. Briga o zelenim površinama je prioritet jer one nisu samo ukras grada već i važan čimbenik u očuvanju zdravlja i kvalitete života. Posebno ističem projekte pročišćavanja vode jer su oni ključni ne samo za zdravlje i kvalitetu života već i za očuvanje okoliša. Ne smijemo zaboraviti ni groblja koja nisu samo mjesta sjećanja već i sveta mjesta koja simboliziraju poštovanje prema precima. Urednost i briga o grobljima izraz su našeg zajedničkog poštovanja prema onima koji su prije nas gradili ovu zajednicu.

Foto: privatni album
FOTO: Svečana akademija u povodu Dana grada upriličena je jučer. Na njoj su dodijeljena javna priznanja mons. Iliji Janjiću iz Vidovica za doprinos u očuvanju vjere i hrvatskoga identiteta te promicanju Orašja u Boki kotorskoj, a zahvalnice Salimu ef. Kanliću za doprinos u jačanju međureligijskoga dijaloga i suživota na području Orašja i prof. Mariji Nedić iz Tolise za zasluge u oblasti glazbe, kulture i umjetnosti

VL BiH: Kako namjeravate povećati broj novih radnih mjesta?

- Jedan od najvažnijih projekata Gradske uprave u novom mandatu bit će poticanje razvoja poslovne infrastrukture i stvaranje novih radnih mjesta. Aktivno stvaramo uvjete koji privlače investitore, pružamo prilike za razvoj poduzeća i poduzetničkih inicijativa. Naš je cilj osigurati ekonomski rast koji će omogućiti mladima da ostanu, ali i mnogima da se vrate, da pokrenu svoje poslove i daju doprinos svojemu kraju. S ovakvom politikom postupno bismo postali centar inovacija i prilika u Posavini. Naša sredina s ponosom gleda u budućnost znajući da se ona gradi danas našim zajedničkim naporima. Najbolji način da predvodimo budućnost jest da je sami stvaramo. Tim smo riječima vođeni dok ulažemo u naše vrtiće, škole, infrastrukturu te, što je najvažnije, u našu djecu jer ona su budućnost ovoga grada. Svako dijete, svaka mlada osoba zaslužuje priliku za ispunjeniji i bolji život, a danas smo mi ti koji su odgovorni za stvaranje tih uvjeta.

VL BiH: Ima li mjesta razvoju grada u smjeru obnovljivih izvora energije?

- Ulaganje u obnovljive izbore energije i održivi razvoj također je bitan dio naše strategije za budućnost. Kroz projekte, uz ostale, postavljanja solarnih panela i modernizacije ulične rasvjete, Orašje prepoznaje važnost ekološke odgovornosti. Kroz program pogranične suradnje s Vinkovcima i Ulcinjem krećemo u projekt ulaganja u gradsko reciklažno dvorište, čime bismo deponij stavili pod kontrolu. Naša vizija je jasna. Trebamo biti sredina koja koristi tehnologije budućnosti kako bismo očuvali svoje prirodne resurse, istodobno pružajući udobnost i sigurnost svim građanima.

VL BiH: Koliko ste senzibilizirani prema potrebitima?

- Zdravstvena zaštita i briga o starijima uvijek su u vrhu naših prioriteta. Kroz kontinuirane investicije u zdravstvenu infrastrukturu osiguravamo da svi građani imaju pristup kvalitetnoj skrbi, dok u suradnji s raznim udrugama nastojimo pružiti potporu onima koji su najranjiviji. Mi nikada ne bismo trebali zaboraviti svoje najpotrebitije te moramo zajedno raditi na tome da svaki naš sugrađanin ima dostojanstven život. Inkluzija obogaćuje sve nas, a temelj zdrave zajednice je graditi društvo koje jednako cijeni svakog pojedinca.

VL BiH: Kakvo mjesto zauzima poljoprivreda u vašim planovima i planovima Gradske uprave?

- Poljoprivreda bi u nadolazećem vremenu trebala biti temeljni stup naše lokalne ekonomije i igrat će ključnu ulogu u sirovinskoj osnovi razvoja prehrambene industrije. Naša zemlja bogata je resursima. Generacijama nas hrani i doprinosi razvoju šire regije. Svaki poljoprivrednik ovdje nosi u sebi znanje i mudrost predaka, a naša je dužnost osigurati da ova važna grana ekonomije i dalje raste. Kroz mjere potpore potičemo inovacije u poljoprivrednoj proizvodnji jer smo svjesni da suvremene tehnologije i održive prakse mogu unaprijediti kvalitetu života naših poljoprivrednika. Odlučni smo u tome da osiguramo poljoprivrednicima da imaju sve resurse potrebne za uspješan rad. Posebnu pozornost pridajemo edukaciji i poticanju korištenja novih tehnologija kako bismo mogli konkurirati na tržištu i maksimalno iskoristili potencijal zemlje koja nas hrani. Ulaganje u poljoprivredu ne znači samo osiguranje hrane već i očuvanje naše baštine, našeg identiteta. Nastavit ćemo s potporom svim naporima da naša prigradska naselja ostanu živa i prosperitetna, rekao je za Večernji list BiH.

VL BiH: I na kraju vaša poruka za Dan grada Orašja.

- Dragi sugrađani, dok danas slavimo naš grad i sve što smo postigli, gradimo mostove međusobnog poštovanja, gradimo sredinu nade, tolerancije, razvoja i budućnosti jer Orašje nije samo mjesto, Orašje je naša sredina, naša zajednica, naš ponos i naš dom.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.