KREMASTO I LAGANO

Osvježavajući cheesecake od limuna je savršena poslastica za ljetni period

Osvježavajući cheesecake od limuna je savršena poslastica za ljetni period
06.07.2021.
u 16:02
Pogledaj originalni članak

Cheesecake od limuna je savršen osvježavajući desert za ljetne dane, a ne zahtjeva mnogo sastojaka niti puno vremena za pripremu. Recept za ovu poslasticu pronašli smo na blogu Slatki svijet, a pripremila ga je Ana Zelić.

U ljetnom periodu najčešće jedemo laganiju hranu koja nas uz to može rashladiti i osvježiti te zbog toga često posežemo za cheesecakeom kao savršenom poslasticom za ovo doba godine.

Zahvaljujući kremastoj, laganoj teksturi i osvježavajućim notama limuna, recept Ane Zelić sa bloga Slatki svijet ponudit će vam osvježenje koje trebate.

Potrebni sastojci:

Za koru: 250 gr keksa, 125 gr rastopljenog maslaca, ¼ kašike cimeta.

Za kremu: 600 gr krem sira, 125 gr soka od limuna, 150 gr šećera, 4 velika jaja.

Za preljev: 360 gr kiselog vrhnja, 3 vanilin šećera.

Priprema:

 

Kalup obložite papirom za pečenje, a zatim zagrijte rernu na 160°C.

Keks sameljite pa pomiješajte sa istopljenim maslacem i cimetom te rasporedite na dno kalupa i sa strana. Kako bi se formirala adekvatna kora keks dobro pritisnite koristeći kašiku ili čašu.

Koru pecite 5 minuta u prethodno zagrijanoj rerni.

U srednje velikoj zdjeli izmiksajte šećer i krem sir pa dodajte limun i miksajte dok se sjedini. Zatim dodajte jedno po jedno jaje, dobro miksajući iza svakog dodatka.

Smjesu koja će biti poprilično tečna izlijte u kalup nakon što se keks zapeče te pecite u između 25 i 35 minuta. Najbolje je poslije 20. minute provjeravati svakih 5 minuta.

Dok se cheesecake peče, pripremite preljev. Nježno pomiješajte kiselo vrhnje i šećer špatulom, da ne bude previše zraka u smjesi.

Kad je gotov, cheesecake bi na krajevima trebao biti čvršći, a u sredini se malo mrdati. Izvadite ga i prelijte kiselim vrhnjem te vratite u ugašenu rernu na 15 minuta.

Ostavite ga da se ohladi na sobnu temperaturu, a onda stavite u frižider minimalno četiri sata, najbolje preko noći, da se stisne i ohladi.

Može se poslužiti s umakom od maline ili šumskog voća.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.