Britanski znanstvenici povezali su nisku razinu vitamina D s povećanim rizikom od karcinoma mokraćnog mjehura i svoja zapažanja, zasnovana na sustavnom proučavanju sedam ranijih studija, objavili na godišnjoj konferenciji Društva za endokrinologiju u Brightonu.
Znanstvenici sa Sveučilišta u Warwicku zabilježili su povećani rizik od raka mokraćnog mjehura kod ispitanika pet različitihh studija koji su imali nisku razinu vitamina D. Prethodno istraživanje ukazalo je na važnost tog vitamina za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, kognitivnih problema, autoimunih bolesti i karcinoma, javlja N1.
Najbolji izvor vitamina D su sunčevi zraci, a stručnjaci procjenjuju da vrlo veliki broj ljudi ima manjak ovog vitamina a da to i ne zna.
Vitamin D nastaje prilikom izlaganja sunčevim zracima i pomaže u kontroli razine kalcija i fosfata u organizmu.
Sadrže ga namirnice kao što su masna riba (losos, tunjevina, sardine i skuša) i žumance. Takođe ga ima u siru, goveđoj jetri i gljivama.
Znanstvenici su nakon detaljne analize studija istraživali ćelije mokraćnog mjehura i utvrdili da mogu da se aktiviraju i odgovore na vitamin D i tako stimuliraju imunološki odgovor.
Prema navodima autorice studije Rosemary Bland, ovo otkriće je važno zbog toga što bi imunološki sustav mogao imati ulogu u sprečavanju raka identificiranjem abnormalnih ćelija prije nego što postanu kancerogene, prenosi B92.
Ako dalja klinička istraživanja budu potvrdila te rezultate, vitamin D bi mogao postati siguran i jeftin dodatak u liječenju karcinoma.