Otvorena izložba 'Livno u Domovinskom ratu'

Otvorena izložba 'Livno u Domovinskom ratu'
21.09.2024.
u 12:59
Izložba "Livno u Domovinskom ratu – Ubi concordia ibi victoria" okupila je u petak u prostorijama Franjevačkoga muzeja i galerije Gorica branitelje, obitelji poginulih, brojne Livnjake i goste.
Pogledaj originalni članak

Izložba je organizirana povodom proslave Dana Grada Livna i Dana branitelja koji se obilježava 23. rujna na dan kada je osnovana livanjska brigada "Petar Krešimir IV".

Pozivu na otvorenje izložbe odazvao se i Stjepan Sučić izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra branitelja Tome Medveda, koji je u vrijeme Domovinskog rata bio jedan od ratnih zapovjednika livanjske brigade "Petar Krešimir IV". 

Tom prigodom svim braniteljima Livna pozdrav i čestitku uputio je počasni građanin Livna - general zbora Ante Zorislav Roso.

- S osobitim zadovoljstvom i ponosom čestitam vam dan vašega i moga grada, dan osnutka slavne pobjedničke brigade Petar Krešimir IV i Dan branitelja grada Livna. Zahvaljujem Bogu što sam i sam bio dio povijesti u sudbonosnim danima obrane Livna. Sva ta zbivanja oko organiziranja obrane znam da su duboko urezana u memoriju svih nas živih sudionika. Budimo ponosni jer smo bili svjetlo u tami, prsobran i štit u najtežim danima novije povijesti grada Livna - kazao je Roso.  

Nazočnima se obratio i livanjski gradonačelnik Darko Čondrić koji je ukazao na važnost zajedništva.

- Sloga i zajedništvo su nam potrebni u izgradnji prosperitetnijeg i snažnijeg Livna – poručio je gradonačelnik.  

Autor izložbe Josip Gelo rekao je da je ciljano izabrao naziv izložbe Ubi concordia ibi victoria – gdje je sloga tu je pobjeda zbog zajedništva i sloge koja je resila obranu Livna devedesetih godina, a izložba je također dar i zahvala svim braniteljima Livna.

Izložba je inače plod zajedničkog rada braniteljskih udruga, branitelja pojedinaca koji su ustupili sačuvane fotografije i muzejskih djelatnika. Uz dokumentarističku i kronološku dimenziju poseban umjetnički ton izložbi dale su fotografije livanjskog ratnog fotografa i dopisnika Slobodne Dalmacije Željka Maganjića Džoksa.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.