Recept za Ferrero tortu nastao je jednog ljetnog popodneva u kuhinji Tatjane Miletić - autorice gastrobloga MyTastyPot - i odmah je osvojio sve koji su ga probali, a pogotovo najmlađe članove obitelji.
Kad osjetite eksploziju čokoladnih okusa u ustima, bit će vam jasno zašto je među svojim obožavateljima dobila naziv čokoladna bomba.
Ferrero čokoladna torta
Vrijeme pripreme: 30 minuta + 12 h za nadjev
Vrijeme pečenja: 5 minuta
Za oko 20-30 komada (koristi se kalup 25-26 cm, koji se otvara)
Za biskvit:
400 g napolitanki s lješnjakom
200 g lješnjaka
500 g Nutelle
Ganache:
500 ml slatkog vrhnja (najbolje biljnog)
500 g crne čokolade
Pripremite biskvit:
Lješnjak sameljite na krupnije komade. Napolitanke usitnite (isjeckajte ili istucite tučkom dok su u vrećici, pa poslije dodatno usitnite rukama). Dodajte Nutellu i sve dobro sjedinite.
U kalup rasporedite masu, poravnajte, prekrijte papirom za pečenje i stavite u hladnjak.
Pripremite ganache:
U slatko vrhnje koje je nekoliko sekundi kipjelo i malo se ohladilo dodajte čokoladu koju ste prethodno istopili u mikrovalnoj pećnici (510 stupnjeva – 2 minute).
Sjedinite sve kuhačom, ostavite da odleži 15 minuta, pa zatim umutite mikserom. Kad se posve ohladi, stavite u hladnjak.
Nakon desetak sati izvadite iz hladnjaka i ponovo miksajte. Nemojte miksati predugo, mora imati kremastu strukturu, kao čokoladni mousse. To će vam biti znak da ste dobili pravi ganache.
Kremu premažite ravnomjerno preko biskvita i ostavite da odleži preko noći u hladnjaku.