Salenjaci – prhki kolačići sa svinjskim salom i nadjevom od pekmeza, po mogućnosti onog od šljiva, pravi su speketakl. Pripremite ih po receptu Slavonke, Tanje Pastuović Klaić!
Slavonski salenjaci
Sastojci:
- 600 g glatkog brašna
- 2 žumanjka
- 3 dl toplog mlijeka
- malo soli
- 30-40 g svježeg kvasca
- 1 žlica šećera
- malo toplog mlijeka
- 300 g mljevenog sala
- 100 g brašna za salo
- pekmez (domaći, od šljiva ili marelica)
- šećer u prahu
Priprema:
U toplo mlijeko dodajte šećer i razmrvljeni kvasac. Ostavite desetak minuta da se kvasac aktivira. Prosijte brašno, dodajte malo soli, žumanjke, pripremljeni kvasac i vodu. Umijesite glatko tijesto, po potrebi dodajte još malo brašna ('klofajte' kuhačom dok se ne pojave mjehurići, ili dugo miješajte mikserom pomoću nastavka za tijesto). Ostavite na toplom mjestu da se diže. Dignuto tijesto izručite na brašnom posutu plohu i tanko razvaljajte u pravokutnik. U mljeveno salo utrljajte brašno (100 g), umijesite da se sjedini pa isto tanko razvaljajte. Na 2/3 tijesta stavite pripremljeno salo, praznu trećinu preklopite prema sredini, a zatim još jednom preko nje. Prekrijte krpom i ostavite da odstoji nekih 20 minuta. Razvaljajte i ponovite preklapanja i opet ostavite da tijesto odmara 20 minuta. Postupak ponovite i treći put. Kada se tijesto opet diglo, razvaljajte ga i izrežite na kvadratiće, na svaki stavite malo pekmeza, zamotajte salenjake i složite ih na lim za pečenje. Ostaviti na sobnoj temperaturi oko 15 minuta. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na 200 °C dok ne porumene. Kad su salenjaci gotovi, pustite da se ohlade pa ih prije posluživanja pospite šećerom u prahu.
Foto: Vigor Klaić
Foto: Vigor Klaić
Foto: Vigor Klaić
Foto: Vigor Klaić