Ove limun kocke s pistacijama moraš probati

Ove limun kocke s pistacijama moraš probati
24.05.2024.
u 11:05
Bilo kuda, limun svuda, a u ovom presočnom kolaču tako se dobro "spario" s pistacijom da više ne moraš razmišljati o tome čime razveseliti ekipu. A naš recept za limun kocke s pistacijama definitivno je najbolji!
Pogledaj originalni članak

Za savršen ljetni desert, ne traži dalje! Ovaj recept za limun kocke obogaćen je pistacijama za primamljivu boju. Ali pistacije ovdje nisu samo za izgled - one se usitnjavaju zajedno sa šećerom, maslacem i kukuruznim škrobom kako bi stvorile orašastu bezglutensku koru.

Krema na bazi jaja s dodatkom zaslađenog kondenziranog mlijeka rezultira teksturom sličnom piti od limete, ali umjesto toga, okusa je limuna s dodatkom limunove kore i soka. Osiguraj si dovoljno vremena i pusti da se kocke stegnu nekoliko sati prije nego što impresioniraš prijatelje. Najbolje ih je čuvati u hladnjaku kako bi se izbjegla vlažna kora i premekana krema

Nemaš pistacija? Možeš ih zamijeniti orasima.

SASTOJCI 

pistacije 255 g 
kondenzirano mlijeko 800 ml 
jaje 8 kom 
limun 6 kom 
gustin (kukuruzni škrob) 4 žlica 
maslac 125 g 
sol 1 žličica 
suncokretovo ulje 1 žlica 
šećer kristal 0,50 šalica 

POSTUPAK 

Zagrij pećnicu na 175°C s rešetkom u srednjem položaju. Premaži posudu za pečenje veličine 33x23 cm uljem. Obloži papirom za pečenje, ostavljajući 5 cm viška papira sa strane. 

Usitni očišćene pistacije, šećer, 2 žlice kukuruznog škroba i 1/4 žličice soli u blenderu dok ne budu fino mljeveni. Dodaj maslac i pulsiraj dok se smjesa ne sjedini. 

Prebaci smjesu od pistacija u pripremljenu posudu za pečenje. Pomoću vlažnih prstiju ili lopatice, ravnomjerno rasporedi smjesu po dnu i oko 0,5 cm uz stranice posude. Peci dok lagano ne pozlati, 12-14 minuta. Ohladi u posudi na rešetki 20 minuta. 

Naribaj koricu i iscijedi sok od 5 limuna - treba ti 2 žlice korice i 1 šalica soka. Stavi koricu i sok u veliku zdjelu. Umuti jaja, kondenzirano mlijeko, preostale 2 žlice kukuruznog škroba i 1/2 žličice soli. 

Prelij smjesu limunovim sokom preko kore. Peci dok krema ne postane čvrsta, od 25-30 minuta. Potpuno ohladi u posudi na rešetki, oko 1 sat. Pokrij i hladi dok ne postane čvrsto, oko 3 sata. 

Pospi nasjeckanim pistacijama i krupnom morskom soli. Naribaj preostali limun preko vrha prije rezanja.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.