Postoje namirnice koje se ne smiju podgrijavati i to može biti opasno. Ove namirnice pripadaju rizičnoj skupini jer ponovnom termičkom obradom gube nutritivna svojstva i enzime. Izbjegavajte podgrijavanje ovih namirnica:
Jaja
Jaja su namirnica koju u pravilu jedemo odmah pripremljenu, ali dobro je znati, ako dođete u napast podgrijati je, da to ipak ne učinite. Jaja su odličan izvor proteina, a oni se ponovnim zagrijavanjem uništavaju.
Krumpir
Krumpir ponovnim zagrijavanjem gubi nutritivna svojstva, a ako odstoji na njemu se mogu razviti i bakterije Clostridium botulinum koje uzrokuju botulizam, rijetko, po život opasno otrovanje.
Gljive
Ako želite podgrijati gljive, nemojte to činiti na temperaturi višoj od 70 stupnjeva.
Ulje
Znamo da nije poželjno koristiti isto ulje za pripremu namirnica. Ponovnim zagrijavanjem, ulje mijenja svoju strukturu i nastaju spojevi koji nisu dobri za srce.
Mliječni proizvodi
Visokorizične namirnice koje to postaju podgrijavanjem su i termički obrađene školjke, mliječni proizvodi i jela napravljena s mlijekom, sirom.