oprezni budite

Ove namirnice ne biste trebali podgrijavati!

Ove namirnice ne biste trebali podgrijavati!
16.02.2020.
u 16:15
Pogledaj originalni članak

Postoje namirnice koje se ne smiju podgrijavati i to može biti opasno. Ove namirnice pripadaju rizičnoj skupini jer ponovnom termičkom obradom gube nutritivna svojstva i enzime. Izbjegavajte podgrijavanje ovih namirnica:

Jaja

Jaja su namirnica koju u pravilu jedemo odmah pripremljenu, ali dobro je znati, ako dođete u napast podgrijati je, da to ipak ne učinite. Jaja su odličan izvor proteina, a oni se ponovnim zagrijavanjem uništavaju.

Krumpir

Krumpir ponovnim zagrijavanjem gubi nutritivna svojstva, a ako odstoji na njemu se mogu razviti i bakterije Clostridium botulinum koje uzrokuju botulizam, rijetko, po život opasno otrovanje. 

Gljive

Ako želite podgrijati gljive, nemojte to činiti na temperaturi višoj od 70 stupnjeva.

Ulje

Znamo da nije poželjno koristiti isto ulje za pripremu namirnica. Ponovnim zagrijavanjem, ulje mijenja svoju strukturu i nastaju spojevi koji nisu dobri za srce. 

Mliječni proizvodi

Visokorizične namirnice koje to postaju podgrijavanjem su i termički obrađene školjke, mliječni proizvodi i jela napravljena s mlijekom, sirom.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.