Fra Ivan Tučić, nogometaš, i fra Josip Mofa Tomas, izbornik reprezentacije svećenika BiH

Ove smo godine na Europskom prvenstvu bili brončani, dogodine konačno idemo po dugoočekivanu zlatnu medalju

Ove smo godine na Europskom prvenstvu bili brončani, dogodine konačno idemo po dugoočekivanu zlatnu medalju
28.06.2024.
u 14:04
Sljedeći nogometni Euro igrat ćemo u Mađarskoj pa ćemo vidjeti kako ćemo se provesti, kaže nam bihaćki župnik i bh. reprezentativac fra Ivan Tučić
Pogledaj originalni članak

Fra Ivan Tučić, župnik župe sv. Ante Padovanskoga u Bihaću, uz svećenički poziv, s velikom ljubavlju igra nogomet i član je reprezentacije svećenika BiH. Nogomet je počeo trenirati još kao osnovac, nakon čega je upisao Franjevačku gimnaziju u Visokom, piše Večernji list BiH. Kaže kako mu je bilo fascinantno kao dječaku koji dolazi iz ruralne sredine da u toj srednjoj školi pored školske zgrade imaju asfaltiran stadion.

Trener im Neretljak

- Dok sam bio u osnovnoj školi, igrali smo kod kuća na livadama i po putovima, a neke sportske terene uglavnom su koristili stariji momci koji su tu igrali i gdje bismo ih mi samo promatrali. Odlaskom u Visoko, sjećam se, svakim danom smo igrali nogomet nakon škole. Tako ljubav prema nogometu postoji od ranih dana, volim sport općenito. A baš u vrijeme kada sam ja dolazio u srednju školu u Visoko, formirala se i reprezentacija svećenika BiH. Neka inicijalna priča nastala je u Hrvatskoj, kada su tamošnji kolege s drugim svećenicima iz različitih europskih zemalja došli na ideju da godišnje organiziraju jedan turnir koji je poslije prerastao u prvenstvo, a gdje bi se okupile reprezentacije svećenika cijele Europe i gdje bismo, na neki način, kroz sport pokazali neko naše svećeničko zajedništvo - priča fra Ivan. - Mislim da je prvo prvenstvo bilo upravo u Hrvatskoj, potom u Portugalu, Poljskoj, BiH..., a prvenstva imamo već 20 godina. Mnogi članovi reprezentacije svećenika danas više ne igraju, naravno, zbog svojih godina, tako da se njezin sastav prilično izmijenio. Dolaze uvijek mlađi i bolji igrači, a danas nas ima u našoj reprezentaciji 20-ak. Trener nam je proslavljeni igrač Hajduka Mate Neretljak, rodom iz BiH, iz Orašja. Nastojimo se kroz godinu dana okupljati, uglavnom u Visokom jer tamo je naš najveći sportski centar u kojem se možemo okupiti, trenirati i kvalitetno se pripremati za utakmice - kaže nogometaš fra Ivan. - Reprezentacija svećenika BiH službeno postoji od 2005., kada je nastupila na prvom službenom Europskom prvenstvu svećenika u Austriji i do danas je kroz nju prošlo 46 svećenika nogometaša - kaže fra Josip Mofa Tomas, izbornik svećeničke reprezentacije BiH, inače gvardijan Franjevačkoga samostana sv. Katarine u Kreševu. - Današnji sastav reprezentacije čini 15 svećenika koji dolaze iz raznih dijelova BiH, no većinom iz Bosne. Za reprezentaciju igraju fra Nikola Pejčin i fra Bojan Martinović iz Jajca, trenutačno na službi u župi Livno, fra Jure Perić iz Rame, trenutačno na službi u župi Livno, fra Mario Jelić iz Rame, na službi u župi Ljubunčić, fra Ivan Tučić iz Rame, na službi u župi Bihać, fra Jure Šekerija iz Uskoplja, trenutačno na službi u župi Bugojno, don Dražen Kustura iz Zenice, na službi u župi Novo Sarajevo, glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije, fra Ivica Tomas iz Žepča, na službi u župi Banbrdo, fra Nikica Tomas iz Žepča, trenutačno na službi u HKM Krefeld, fra Josip Tomas iz Žepča, trenutačno na službi u župi i samostanu Kreševo, don Vladimir Pranjić iz Žepča, na službi ekonoma Vrhbosanske nadbiskupije, don Stjepan Didak iz Tureta, trenutačno na službi u župi Gradačac i Turić, fra Ivan Stanić iz Kreševa, na službi u župi Tolisa, don Josip Papak iz Prozora, na službi ekonoma Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, don Ljubo Zadrić iz Prozora, trenutačno na službi profesora na KBF-u Sarajevu. To je ujedno i aktualni sastav tima - kaže nam izbornik fra Josip Mofa Tomas.

Fra Ivan Tučić naglašava kako je reprezentacija svećenika BiH utemeljena poglavito iz humanitarnih razloga. - Osjetili smo potrebu da, kao svećenici koji igraju nogomet, u jednom mjestu, dvorani možemo okupiti veliki broj gledatelja koji će doći pogledati utakmicu. Zbog toga smo se uključivali u različite humanitarne akcije u kojima bismo novcem od prodanih ulaznica pomagali nekom pojedincu ili instituciji. Bila je ideja da igranjem humanitarnih utakmica kao svećenici pošaljemo lijepu poruku da igrajući nogomet možemo i pomagati drugim ljudima. Postali smo prepoznati u našoj zemlji i vrlo rado nas zovu kad su neke revijalne utakmice, posebno humanitarnoga karaktera - kaže fra Ivan te dodaje kako je reprezentacija svećenika BiH nedavno na Europskom prvenstvu svećenika u Albaniji osvojila treće mjesto. - Bilo je 17 reprezentacija. Nikad nismo bili pravci, ali uvijek smo negdje u vrhu. Bili smo nekoliko puta i drugi. Bili smo često treći i četvrti, ali, nažalost, još nikad nismo osvojili tu titulu europskog prvaka. Nadam se da ćemo to uspjeti dogodine. Sljedeće godine Europsko prvenstvo ćemo igrati u Mađarskoj pa vidjet ćemo kako ćemo se provesti - kaže nam bihaćki župnik. Za iznimne sportske rezultate svećeničke reprezentacije BiH fra Ivan smatra zaslužnima i najodgovornijima članove igrače koji su nekad bili njezini igrači, a danas su treneri - izbornik fra Josip Tomas, gvardijan Franjevačkoga samostana sv. Katarine u Kreševu, i vlč. Vlado Pranjić, ekonom Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu. - Naše je, naravno, poslanje, prije svega, svećeničko, pastoralno, ali igrajući nogomet mislim da i kroz sport možemo poslati jednu vrlo važnu poruku - kaže naš sugovornik.

Pripreme uglavnom u Visokom

Reprezentacija se priprema uglavnom u Franjevačkom sjemeništu u Visokom, a pripremne utakmice zna odigrati u Kreševu, Orašju, Jajcu i Livnu. Na dosadašnjim prvenstvima imala je zapažene rezultate. - Nikad nije bila niže plasirana od petoga mjesta, s time da u svojim vitrinama ima četiri srebra (Slovenija, Češka, Crna Gora, Hrvatska) i šest bronci (BiH, Poljska, Austrija, Slovačka, Rumunjska i Albanija). Planovi reprezentacije su u ekipu uključiti još kojeg mlađeg igrača i napokon osvojiti zlato koje nam nedostaje, a kojem smo u nekoliko navrata bili tako blizu jer svi sudionici nam kažu kako igramo najljepši nogomet. Reprezentacija nastupa i na prigodnim turnirima u BiH i RH te na humanitarnim utakmicama. Treneri koji su vodili reprezentaciju su Tado Tomas iz Žepča, Velimir Samardžić iz Jajca, Ivica Vincetić iz Orašja, a aktualni trener je Mato Neretljak iz Orašja - kaže izbornik fra Josip Mofa Tomas.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.