savjetnik

Ovih 5 namirnica jedite što manje jer uništavaju koncentraciju i slabe pamćenje

Ovih 5 namirnica jedite što manje jer uništavaju koncentraciju i slabe pamćenje
22.01.2023.
u 21:40
Pogledaj originalni članak

Bez obzira koliko godina imate, nikada nije kasno za uvođenje promjena u prehrani koje vam mogu poboljšati i sačuvati zdravlje

Dr. Uma Naidoo, bavi se prehranom i proučavanjem bakterija u crijevima i metaboličkim procesima koji mogu utjecati na funkcioniranje memorije, a navodi kako postojeće studije pokazuju kako postoji šansa da se smanji mogućnost razvoja demencije ako se izbjegavaju određene namirnice koje negativno utječu na crijeva, ali i posljedično na pamćenje i fokus. „Ovo su namirnice koje osobno izbjegavam upravo zato što potiču upale i uništavaju zdravlje mozga“.

1. ŠEĆERI

Iako mozak dolazi do energije putem glukoze, prehrana koja uključuje puno šećera može dovesti do pretjerane količine glukoze u mozgu što pak može voditi do problema s pamćenjem i gubitkom plastičnosti u hipokampusu – dijelu mozga koji kontrolira pamćenje. Kolači i gazirana pića su često puni dodanih šećera i zato ih treba izbjegavati. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da unos šećera na dnevnoj bazi bude manji od 10 posto ukupnoga dnevnog energetskog unosa kada je riječ o djeci, ali i o odraslima. Dakle, unosimo li dnevno u organizam 2000 kalorija, od šećera bi trebalo potjecati do 200 kalorija. Dvjesto grama šećera otprilike je kao 10 konzumnih paketića šećera za kavu.

Ovo je 11 najzdravijih namirnica na svijetu! Jedite ih svaki dan, savjetuje nutricionistica

2. PRŽENE NAMIRNICE

Krumpiri, riba ili pržena piletina su mnogima omiljene namirnice, ali kada se radi o zdravlju mozga, bilo bi potrebno ipak smanjiti unos pržene hrane. Jedna je studija pokazala kako prehrana bogata ovakvim namirnicama je povezana s lošijim rezultatima na testovima pamćenja. Razlog bi mogao ležati u tome što ovako pripremljena hrana može uzrokovati upalne procese koji će oštetiti krvne žile koje nutrijente dovode do mozga.

3. UGLJIKOHIDRATI S VISOKIM GLIKEMIJSKIM INDEKSOM

Iako kruh i tjestenina nemaju sladak okus, tijelo ih i dalje procesuira na vrlo sličan način kao šećere. To znači da i one mogu povećati rizik od depresije. Ne morate ugljikohidrate potpuno izbaciti iz prehrane, ali potrebno je pripaziti koje jedete. Ugljikohidrati bolje kvalitete su ustvari cjelovite žitarice, namirnice pune vlakana, i one koje imaju niži glikemijski indeks. Namirnice koje biste trebali manje jesti su krumpir, bijeli kruh i bijela riža.

4. ALKOHOL

Dok alkoholna pića mogu nakratko odagnati stres od svakodnevnog života, stalno konzumiranje ipak može dovesti do problema.

Archana Singh-Manoux, profesorica i znanstvenica na francuskom institutu za zdravlje i istraživanja je pratila 23 godine 9 000 osoba kako bi se potvrdilo što alkohol radi mozgu. Rezultati pokazuju kako osobe koje piju alkohol ili koji piju više od 14 pića u tjednu imaju veći rizik od razvoja demencije u usporedbi s onima koji su ga pili umjereno. Osobe koje piju više od 14 alkoholnih pića u tjednu se smatraju onima koji piju previše. Alkohol se ne bi trebao konzumirati kako bi se zaboravilo na brige, a sigurno ga se ne bi trebalo piti često.

 

5. NITRATI

Koriste se kako bi namirnice dulje trajale ili im se pojačala boja, poput slanine ili kobasica, a njihova konzumacija može biti povezana s depresijom. Jedna je nedavna studija pokazala kako nitrati mogu promijeniti stanje u crijevima tako da utječu na ravnotežu bakterija.

Ordinacija.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.