Signali koje šalje tijelo

Ovo je 20 ranih simptoma raka: Ako ih primjetite, odmah potražite liječničku pomoć

Foto: Pexels
Ovo je 20 ranih simptoma raka: Ako ih primjetite, odmah potražite liječničku pomoć
13.08.2024.
u 12:36
Postoji više od 200 vrsta raka, a rano otkrivanje i pravovremeno liječenje su ključni za izliječenje ove bolesti.
Pogledaj originalni članak

Iz tog razloga treba pratiti ‘signale’ koje nam naše tijelo šalje, i ako primjetimo da nešto nije u redu, trebamo potražiti liječničku pomoć, piše zagreb.info.

Rak je potencijalno smrtonosna bolest koja nastaje kada se abnormalne stanice dijele i šire na nekontroliran način. Neki simptomi poput gubitka zraka i težine, ili pak neuobičajene promjene na koži, mogu biti rani pokazatelji različitih vrsta karcinoma. Donosimo 20 znakova  koji su se u mnogim slučajevima pokazali kao rani simptomi pojedinih vrsta karcinoma. Ti su znakovi češće uzrokovani nečim manje ozbiljnim od raka, ali ako je to rak, rano ga uočavanje može napraviti stvarnu razliku.

Jedan od tih simptoma je umor. Naravno, postoji mnogo razloga zašto se možete osjećati umornije nego inače, osobito ako prolazite kroz stresan događaj ili pak imate problema sa spavanjem. Međutim, ako se osjećate umorno cijelo vrijeme ili bez nekog jasnog razloga, to može biti znak da nešto nije u redu.

Neobjašnjive modrice, bol i gubitak težine

Kod neobjašnjivih krvarenja ili modrica, potrebno je obratiti se liječniku. To uključuje i krv u izmetu ili prilikom mokrenja, kao i povraćanje ili iskašljavanje krvi. Također uključuje bilo koje neobjašnjivo vaginalno krvarenje između menstruacija, nakon spolnog odnosa ili nakon menopauze.

Neobjašnjiva bol je još jedan od potencijalnih ranih znakova karcinoma. Kako starimo, sve je češće osjećati bolove. Međutim, neobjašnjiva ili stalna bol bilo gdje u tijelu može biti znak nečeg ozbiljnijeg.

Također, neobjašnjivi gubitak težine može ukazivati na rak. Male fluktuacije težine tijekom vremena sasvim su normalne, ali ako ste izgubili primjetnu količinu težine bez namjere, obavijestite svog liječnika.

Kvržice i otekline, čirevi i nadutost

Neuobičajena kvržica ili oteklina na bilo kojem mjestu mogu predstavljati potencijalna ‘crvenu zastavicau’.  Uporne kvržice ili otekline na bilo kojem dijelu vašeg tijela trebate shvatiti ozbiljno. To uključuje sve kvržice na vratu, pazuhu, trbuhu, preponama, prsima, dojkama ili testisima.

Poteškoće s gutanjem ili čirevi u ustima koji ne zacjeljuju su još jedan od potencijalnih ranih simptoma raka. Preporučuje se razgovar s liječnikom ukoliko imate poteškoća s gutanjem, a problem ne nestaje. Inače je uobičajeno da dobijete čireve (male ranice) u ustima kada ste malo iscrpljeni, ali one obično nestanu za otprilike dva tjedna. Ali trebali biste liječniku ili zubaru prijaviti čir, crvenu ili bijelu mrlju koja ne zacjeljuje nakon tri tjedna.

Trajna nadutost također može ukazivati na problem. Naime, sasvim je uobičajeno osjetiti napuhnut ili otečen trbuščić koji se s vremena na vrijeme pojavi i nestane. Ali ako većinu dana redovito osjećate napuhnutost, čak i ako se pojavi i nestane, razgovarajte sa svojim liječnikom.

Gubitak apetita i promuklost

Uporna žgaravica ili probavne smetnje mogu biti jedan od ranih simptoma raka. Normalno je ponekad osjetiti blagu nelagodu ili bol nakon što pojedete veliki, masni ili začinjeni obrok. Ali ako često imate žgaravicu ili probavne smetnje, ili ako je to posebno bolno, trebali biste posjetiti svog liječnika.

Nadalje, gubitak apetita može biti znak ozbiljnijeg stanja. Do gubitka apetita može doći iz mnogo različitih razloga. Ako ste primijetili da ne osjećate glad kao ranije, posavjetujte se s liječnikom.

Hrapav glas ili promuklost također može ukazivati na rak. Kreštav glas ili osjećaj promuklosti mogu biti tipični za prehladu. Ali treba provjeriti kreštavi ili promukli glas koji traje, odnosno ne nestaje s protekom vremena.

Otežano disanje i uporan kašalj koji ne prolazi

Otežano disanje može ukazivati na ozbiljnije zdravsrveno stanje. Ako primijetite da se gubite dah više nego inače ili kroz dulje vrijeme, obavijestite svog liječnika.

Nadalje, uporan kašalj, koji ne nestaje kroz nekoliko tjedana, ili se pak pogoršava, može biti rani simptom karcinoma.

Problemi s mokrenjem, koji uključuju ​​potrebu za češćim ili hitnim odlaskom, osjećaj boli tijekom mokrenja ili nemogućnost mokrenja kada je potrebno mogu ukazivati na rak. Također, promjena u navikama pražnjenja crijeva, koja može uključivati ​​zatvor, labaviju stolicu ili češći odlazak na wc, mogu biti rani simptomi raka. Nadalje, liječničku pomoć treba potražiti ako primijetite krv u stolici ili mokraći.

Promjene na koži i rane koje ne zacjeljuju

Ranica koja ne zacjeljuje također može ukazivati na ozbiljnije zdravstveno stanje. Koža se vrlo brzo obnavlja, a bilo kakva oštećenja obično zacijele u roku od tjedan dana. Nadalje, svaku neuobičajenu promjenu na dijelu kože ili nokta, bilo da se radi o novoj promjeni ili postoji već neko vrijeme, liječnik bi trebao provjeriti.

Promjene na madežu također treba pratiti. Većina madeža je bezopasna, ali treba biti svjestan svih novih ili postojećih madeža koji mijenjaju veličinu, oblik ili boju, postaju skorjeli, svrbe, bole, krvare ili cure, piše express.co.

Nadalje, neuobičajene promjene na dojkama ili prsima mogu biti rani znakovi karcinoma. Treba pripaziti na bilo kakvu promjenu u veličini, obliku ili osjećaju dojke ili prsa, ili bilo kakve promjene na koži, crvenilo ili pak bol u dojci.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.