Voće ima lošu reputaciju kada je u pitanju kontrola šećera u krvi. Naravno, mnoge vrste "prirodnih slatkiša" prirodni su izvori šećera, ali ove namirnice također obično sadrže hranjive tvari poput vlakana i važne minerale koji pomažu u podršci zdrave razine glukoze u krvi. Drugim riječima, jesti voće nije isto što i jesti slatkiše kada je u pitanju kontrola šećera u krvi. Dobivate daleko korisnije spojeve kada uživate u voću u usporedbi s hranom natovarenom šećerom.
Prilikom odabira najboljeg voća za upravljanje šećerom u krvi, najbolje je da se odlučite za one koji sadrže manje prirodnih šećera, više vlakana i izvor su prirodnih minerala koji mogu pomoći u kontroli šećera u krvi, poput magnezija i bakra.
Jabuke
Grickanje hrskave jabuke napajat će vaše tijelo vlaknima i raznim korisnim spojevima, uključujući kvercetin i klorogenu kiselinu, što može pomoći u regulaciji šećera u krvi. Jedna jabuka sadrži više od 4 grama prirodnih vlakana i manje od 20 grama prirodnog šećera.
Kruške
Jedenje krušaka može biti fantastičan dodatak prehrani prilagođenoj šećeru u krvi. Kruška srednje veličine sadrži 6 grama vlakana, što iznosi oko 21 posto preporučene dnevne vrijednosti.
Uklanjanje kože kruške rezultirat će manjim brojem vlakana koja kontroliraju šećer u krvi, kao i manjim brojem mikronutrijenata koji pomažu u održavanju kontrole glukoze, poput vitamina C.
Borovnice
Podaci pokazuju da jedenje ovih bobica može povećati osjetljivost na inzulin, te u konačnici pomoći kontroli glukoze u krvi. Među muškarcima s dijabetesom tipa 2, konzumacija borovnica poboljšala je zdravstvene parametre poput upravljanja glukozom i inzulinom, na temelju podataka objavljenih u publikaciji Current Developments in Nutrition. Nedavni podaci pokazuju da jedenje borovnica pomaže kod upravljanja glukozom i regulacijom razine inzulina, piše Eatthis.