tradicija

Ovo je originalni recept za samoborske krešnite, donosimo glavnu tajnu njihove pripreme

Ovo je originalni recept za samoborske krešnite, donosimo glavnu tajnu njihove pripreme
16.01.2022.
u 08:59
Pogledaj originalni članak

Slastičarnica "U prolazu" koja je već dvadesetak godina nezaobilazno mjesto svima koji dolaze u Samobor (a mnogi tamo dolaze samo da bi kod njih pojeli najbolje kremšnite na svijetu) proizvede nekoliko stotina kremšnita dnevno. Pozivamo vas da se i sami okušate u pripremi ove kultne slastice po originalnom receptu iz slastičarnice "U prolazu" kojeg je s nama podijelila iskusna slastičarka, Ivančica Vitko.

Samoborske kremšnite

Za kremu:

3 l mlijeka

24 jaja 

21 dag glatkog brašna

75 dag šećera

2 žlice vanilin šećera

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Za 2 lista kora:

 
 

1 kg brašna

1 kg margarina

sol

voda

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

Za kore zamijesite tijesto od navedenih sastojaka te preklopite četiri puta, kao kad se radi lisnato tijesto, pustite da malo odstoji pa ispecite u pećnici (možete kupiti i gotove kore ukoliko niste vični pripremi tijesta). Nakon toga pripremite kremu. Mlijeko ulijte u lonac i stavite na jaku vatru, a kad zakipi, izuzmite svije šeflje i stavite tu količinu mlijeka u 24 žumanjka te pjenasto zamutite. Postupno dodajte brašno i stalno miješajte kako ne bi nastale grudice. Potom ostatak mlijeka ubacite u smjesu s jajima i stavite na najjaču vatru dok ne zakipi. Tako mora kipjeti 12 do 15 minuta dok se krema ne zgusne. Cijelo vrijeme miješajte pjenjačom kako ne bi zagorjelo dno. Napravite i snijeg od bjelanjaka, pet minuta miješajte bez šećera, a potom ubacite šećer i miješajte još pet minuta. Kremu od žumanjaka ubacite u bjelanjak i promiješajte te sve prelijte po jednom listu kora i potom drugu koru stavite na vrh. Pospite šećerom u prahu, poslužite tek nakon sat, dva. Ova količina sastojaka dovoljna je za 42 kremšnite.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.