Nabava u posljednji tren

Ovo su cijene ogrjeva u BiH, ali slijedi novi šok za građane

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
drva, ogrijev
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
drva, ogrijev
Foto: Dusan Mirkovic/PIXSELL
pelet
Foto: Ilustracija
pelet
18.10.2024.
u 20:11
"Vrlo je moguće da dođe do poskupljenja jer su tržišna previranja u EU takva da cijene prilično rastu", kažu iz kompanije "Drvosječa"
Pogledaj originalni članak

Građani BiH pripremaju se za zimu. Oni koji bolje planiraju, ogrjev su kupili još u ljetnim danima, kada su i cijene bile nešto niže. Ipak, više je onih koji ogrjev nabavljaju u posljednji tren. Dobra vijest je da su cijene drva i peleta niže nego prošle zime.

Stanje na tržištu

Cijena peleta u BiH drastično je niža u odnosu na prethodne godine, dok je cijena iscijepanih drva pala za 20%. Uz to, Vlada FBiH "oborila" je cijenu plina za 1,4%. Iako je ogrjev prilično jeftiniji u odnosu na prošlu godinu, poput peleta i drva, ipak, na tržištu EU-a već je došlo do poremećaja pa je pitanje dana kada će se to odraziti i na BiH. Potvrđuje to Muhamed Helać iz kompanije "Drvosječa", ističući da se cijene ne bi trebale mijenjati do konca ovog mjeseca.

- Nakon toga vrlo je moguće da dođe do poskupljenja jer su tržišna previranja u EU takva da cijene prilično rastu. Trudimo se održati trenutačne cijene, međutim, pitanje je hoćemo li u tome uspjeti, ali, i ako dođe do poskupljenja, kod nas to neće biti više od 10%, tako da to ne bi trebao biti značajniji udar na građane. S druge strane, kako više ulazimo u zimu, obično i cijene ogrjeva rastu - kaže Helać, prenosi Avaz. Naglašava da se značajan broj građana već pripremio za ovu sezonu grijanja, a najtraženiji su drvo, pelet i briketi.

Kada je riječ o cijenama, iscijepana drva po metru u paletama koštaju 133 KM, dok je lani ta cijena bila 165 KM. Tona peleta prošle godine bila je 520, a sada je 367 KM. - To su i dalje vrlo povoljne cijene, pogotovo u usporedbi s prethodnom godinom. Jedino je odnedavno poskupio drveni briket s 279 na 319 KM po toni jer je za njim primarno velika potražnja i u EU. Međutim, opet je to jeftinije nego lani, kada je koštao 450 KM - dodaje Helać.

Kada je riječ o ugljenu, to je energent koji građani sve manje upotrebljavaju. Ogrjev se može pronaći i jeftinije, preko brojnih internetskih oglasnika. Primjerice, iscijepana drva složena u paletama koštaju između 120 i 260 KM. U višu cijenu je uračunat prijevoz, dok se ta usluga u jeftinijoj varijanti dodatno plaća. Tona peleta uglavnom košta 350 KM, a ovaj se energent prodaje i po vreći težine 15 kilograma, čija je cijena 7,50 KM. Cijene ogrjevnog drva i peleta u RS-u pred predstojeću sezonu grijanja mnogo su povoljnije nego prethodne zime i niže su za 20 do 30%, izjavio je nedavno tajnik Udruge šumarstva i drvoprerade u Gospodarskoj komori RS-a Igor Andrić. Naglasio je da je velika ponuda peleta na tržištu RS-a i da ga ima više nego dovoljno, dodajući da se cijena po toni kreće od 350 do 430, 450 KM, odnosno u prosjeku oko 400 KM, ovisno o kvaliteti i o tome je li uračunata i cijena prijevoza.

- To je znatno povoljnije u odnosu na prošlu godinu kada je pelet imao enormnu cijenu na tržištu - naveo je Andrić. - Uzroci pada cijene su u tome što je veća ponuda od potražnje, pogotovo peleta i ogrjevnog drva u paletama jer su posljednje dvije zime bile blaže od prethodnih te količine koje su naručivane nisu u cijelosti potrošene, tako da ima zaliha od prethodnih godina - rekao je Andrić. On je naveo da je na postojeću razinu cijena dosta utjecala i kriza u EU, gdje je većina proizvođača izvozno orijentirana i smanjena je cijena, a i znatne količine dolaze iz Južne Amerike po nižim cijenama.

Kretanje cijena

Tijekom jeseni 2022. cijena peleta išla je i iznad 750 KM po toni. Onda je 12. studenoga 2022. Vlada FBiH donijela odluku o ograničavanju cijena za tonu peleta na 480 KM + PDV, odnosno 561 KM. U listopadu 2023. na internetskim oglasima pelet se prodavao od 430 KM do 530 KM po toni. Dok je najveći broj oglasa ipak nudio po cijeni od 440 KM + cijena isporuke, koja ovisi o tome gdje se isporuka vrši. Ljeto i kraj ljetne sezone 2024. donijeli su još niže cijene pa su tako najniže cijene na internetskim oglasima 330 KM za tonu peleta + plaćanje dostave, dok ima i sve više onih koji nude besplatnu dostavu za tu cijenu.

U Zagrebu se u srpnju održala konferencija pod nazivom "Trgovina drvom", a koja je okupila trgovce drvom, privatne i državne šumovlasnike, predstavnike pilana i drvne industrije, industrije namještaja, kao i predstavnike nadležnih institucija. Sudionici su, osim iz RH, došli iz Slovenije te iz BiH. Posebno teškim je ocijenjeno stanje na tržištu drvnog peleta. Nema jednoznačnog odgovora na pitanje zašto proizvodnja i potrošnja peleta u cijelom svijetu stagnira. Nažalost, prekinut je dva desetljeća dug trend rasta iako EU proizvodi 44% svjetske količine peleta i troši čak 50% globalne proizvodnje. Cijene peleta su u posljednjih godinu dana u konstantnom padu, a prošla relativno topla i kratka zima utjecala je na povećanje zaliha i na pogoršanje u poslovanju.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.