donosimo recepte za čaj i sirup

Ovu biljku morate imati kod kuće kada krene sezona prehlada

Foto: Shutterstock
Ovu biljku morate imati kod kuće kada krene sezona prehlada
17.09.2024.
u 08:08
Čaj i sirup od lovora lako je napraviti, a pomoći će u podizanju imuniteta te ublažavanju grlobolje i kašlja
Pogledaj originalni članak

Lovor je biljka na koju možemo računati tijekom cijele godine, a iako se mogu iskoristiti i bobice i listovi, najraširenija je uporaba listova u kulinarstvu.

Lovor se koristi u liječenju probavnih i kardiovaskularnih smetnji, gihta i reume te kod nervoze i nesanice. Djeluje protuupalno i antiseptički pa njegova primjena ide puno dalje od klasičnog obogaćivanja jela.

Listovi su bogati mineralima (kalij, bakar, mangan, kalcij, željezo, cink, magnezij, selen) te vitaminima B skupine koji su važni za metabolizam, hormonsku ravnotežu te rad živaca i mišića, piše Ordinacija.hr.

Čaj i sirup od lovorova lista preporučuju se za jačanje imuniteta, ublažavanje kašlja, grlobolje i bronhitisa dok je eterično ulje lovora izvrsno za inhalacije, a vrlo je korisno i za dezinfekciju prostora u sezoni prehlada i viroza.

Čaj od lovora

Priprema: 3 svježa ili suha lovorova lista natrgajte na komade ili sitno nasjeckajte, pa prelijte s 2,5 dcl vode i kuhajte 10 minuta. Maknite s vatre i ostavite 10 minuta poklopljeno, pa procijedite.

Kad se malo ohladi, dodajte žlicu limunova soka i 1-2 žlice domaćeg meda. Pijte 2-3 šalice čaja dnevno.

Sirup od lovora

Priprema: 6 svježih ili 8 suhih listova lovora ubacite u 2,5 dcl uzavrele vode i poklopljeno kuhajte 6-10 minuta. Izvadite lovor, a tekućinu prelijte u drugu posudu. Dodajte 6 žlica smeđeg šećera (ili meda) i sok jednog limuna. Sve dobro izmiješajte dok se šećer (ili med) posve ne otopi.

Uzimajte 1-3 žličice sirupa dnevno (može se uzimati hladan ili topao). Čuvajte sirup u hladnjaku, u staklenoj bočici nekoliko dana.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.