PROGNOZA

Padaline i u subotu, u nedjelju u drugom dijelu dana razvedravanje

Padaline i u subotu, u nedjelju u drugom dijelu dana razvedravanje
04.10.2024.
u 09:48
Pogledaj originalni članak

U Bosni i Hercegovini nestabilne vremenske prilike i kiša zadržat će se i u subotu. U nedjelju, u prvoj polovini dana past će pokoja kap kiše, a u drugom dijelu dana će doći do razvedravanja odnosno prestanka padalina - potvrdio je Feni klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH Dženan Zulum. U subotu očekuju se temperature slične današnjim. - U subotu, maksimalne temperature koje možemo očekivati su od 18 stupnjeva u Bosni, odnosno 22 na jugu zemlje. Jutarnje temperature neće biti niske, minimalne temperature će biti od 10 do 15 stupnjeva celzija. U nedjelju, jutarnje temperature bit će za neki stupanj niže u odnosu na subotu, kao i maksimalne dnevne temperature - kazao je Zulum.

Istaknuo je da bi početak narednog tjedna trabao proteći u stabilnim vremenskih prilikama. - Početkom narednog tjedna bit će nešto oblaka ali ne bi trebalo biti padalina. Jedino u kotlinama i duž riječnih tokova može biti magle - kazao je Zulum. Govoreći o trenutim količinama padalina, istaknuo je da u ovom trenutku najveća količina padalina izmjerena u Drvaru i iznosila je 125 litara po metru četvornom. - Na Ivan Sedlu količina padalina je bila 85 litara po metru četvornom, na Čemernom 58 litara po metru četvornom, na Bjelašnici 55, u Sanskom mostu 46, Sarajevu 39, Bugojno 36 litar a po metru četvornom - kazao je Zulum. Što se tiče količine padalina u Jablanici, Konjicu u FHMZBiH nemaju podatke, zbog prekida komunikacije, jer je prekinuta veza za automatskom stanicom sa koje bi uzeli podatke.

Meteorolog Nedin Sladić izjavio je za Fenu da se može reći da se vremenska situacija smiruje. Što se tiče obilnih padavina koje su tijekom protekle noći, u sklopu jakog ciklonalnog poremećaja s pripadajućom hladnom frontom, zahvatile područje Hercegovine, centralne, istočne i jugoistočne Bosne, gdje su nažalost zabilježene i poplave, one sada odmiču dalje od naših područja, tako da možemo reći da se situacija smiruje - rekao je Sladić. Međutim, naglasio je, situacija neće biti posve stabilna, pogotovo u subotu, kada je tu i tamo moguć po koji lokalni pljusak. Međutim, on neće biti dovoljan, na svu sreću, da uzrokuje veće probleme.  - Od nedjelje očekujemo postepenu stabilizaciju vremenskih prilika, a u ponedjeljak već ponovo očekujemo pretežno sunčano vrijeme. Ali, sredinom tjedna dolazi nova promjena vremena, čiji detalji još ne mogu da se razluče - zaključio je Sladić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.