Institut za zdravlje i sigurnost hrane i Agencija za sigurnost hrane BiH obilježili su Svjetski dan hrane,16. listopada na stručnom skupu u Zenici za zdravstvene radnike, predstavnike inspekcija, vladinih ustanova i nevladinih organizacija.
- Pravo je vrijeme da se podsjetimo na značaj prehrambene industrije za svaku zemlju, kao i na samu sigurnost hrane. Agencija surađuje s nadležnim entitetskim ministarstvima, s inspektoratima, kao i sa specijalističkim laboratorijskim ustanovama. Svi zajedno radimo, kako bi podigli sigurnost hrane na višu razinu - istaknuo je zamjenik direktora Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine Slobodan Dojčinović.
Globalni slogan za Svjetski dan hrane 2021. je "Naše akcije su naša budućnost", čime se želi skrenuti pažnja na mnogobrojne probleme u proizvodnji hrane i povezanim industrijama u svijetu.
- Veliki broj ljudi gladuje, procjena je da milijarda ljudi nema dovoljno hrane, a istovremeno u drugim državama imamo veliki broj gojaznih osoba i veliki broj zdravstvenih problema povezanih sa tim - rekao je Jasmin Durmišević iz Odjelja za zdravstvenu ekologiju i higijenu INZ-a,
Seminar INZ-a je bio posvećen "utjecaju pandemije na sigurnost hrane". Kako su istaknuli organizatori, iako se pandemija ne širi putem hrane, sektor proizvodnje i prerade hrane, transporta i maloprodaje itekako može biti pogođen pandemijom, pa su dodatne mjere, nadzor, samokontrola, akcija i potezi itekako poželjni.
O veterinarskom nadzoru i ulozi veterinara u proizvodnji hrane tijekom pandemije je govorio Rusmir Goletić iz Veterinarskog zavoda INZ-a, koji je istaknuo "bitnost rada veterinara i uloga u sistemu javnog zdravlja, kako životinja, tako i ljudi.
- Pandemija je odnijela živote nekolicine veterinara, mnogo je bilo oboljelih, ali je to bio izazov za sve sfere života. Bitno je naglasiti da sistem i dalje funkcionira, a izvješće iz Europske Unije za 2020. godinu kaže da smo postigli određeni napredak u oblasti veterinarstva, ali je potrebno učiniti dodatne napore kako bi unaprijedili ovaj sektor - kazao je Goletić.
Fokus skupa je bio na aktivnostima koje se provode na sigurnosti hrane, ali i njenom kvalitetnoj proizvodnji, u kontekstu pandemije, koja je prilično poremetila sve tijekove rada i proizvodnje.
- Pokazalo se da svi oni koji imaju odgovorniji pristup, koji primjenjuju HACCP sistem, imaju planove samokontrole, svi oni koji ozbiljno vode računa da njihova hrana bude ispravna i zdrava, lakše su prebrodili "udare" koje je donijelo izlaganje posljedicama pandemije. U raznim oblastima, postoje firme koje su morale zatvarati cijele pogone, proizvodnju, kao posljedicu onog što je učinila pandemija prodorom infekcije u njihov radni i njihov proizvodni ciklus - naveo je direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Senad Huseinagić, saopćeno je iz INZ-a.