Vrganj se oduvijek smatrao kraljem gljiva, jednim od najplemenitijih i najatraktivnijih šumskih plodova koji će svojim izgledom i okusom oplemeniti svaki tanjur. Jednostavno, ove su gljive stvorene da se u njima uživa, stoga iskoristite sezonu obilja koja neće još dugo potrajati.
Pappardelle s vrganjima i pistacijem
Sastojci:
6 žlica neslanog maslaca
1 velika glavica luka, sitno sjeckanog
1 kg svježih vrganja
sol
svježe mljeveni papar
1 ljutika
1 režanj češnjaka, sitno sjeckani
2 šalice pilećeg temeljca
2 žlice sjeckanog peršina (samo listovi)
½ šalice neslanih prženih pistacija
½ žličice svježeg limunova soka
1 mala čili papričica, očišćena od sjemenki i sjeckana
½ kg pappardella, po mogućnosti svježih
2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
svježe naribani parmezan, za posluživanje
Priprema:
U velikoj, dubokoj posudi otopite 4 žlice maslaca. Dodajte luk i pirjajte na laganoj vatri, povremeno miješajući, dok ne omekša, oko 10 minuta. Izvadite luk iz posude pazeći pritom da što više maslaca ostane u njoj. Dodajte gljive u tavu, začinite solju i paprom te pirjajte na jakoj vatri, povremeno miješajući, dok tekućina ne ispari i dok gljive ne poprime zlatnu boju, oko 8 minuta. Umiješajte ljutiku i češnjak pa kuhajte još minutu. Vratite luk u posudu. Dodajte pileći temeljac i peršin pa pirjajte na umjereno jakoj vatri dok se tekućina ne reducira na ¼ šalice, oko 8 minuta. Dodajte preostale 2 žlice maslaca zajedno s pistacijima, limunovim sokom i čili papričicom pa miješajte dok se maslac ne otopi. Začinite solju i paprom. U međuvremenu skuhajte tjesteninu al dente u velikom loncu kipuće slane vode. Ocjedite tjesteninu, ali ostavite sa strane malo vode u kojoj se kuhala. Dodajte tjesteninu smjesi s gljivama zajedno s vodom koju ste ostavili i maslinovim uljem. Kuhajte na umjereno jakoj vatri oko 2 minute, protresite nekoliko puta da se tjestenina i umak lijepo sljube. Prebacite tjesteninu u tanjure i poslužite sa svježe ribanim parmezanom.