Zahvaljujući subvencijama Grada i privatni vrtići u Ljubuškom umanjuju cijene

Pet privatnih vrtića dobit će po 20.000 KM iz gradskog proračuna za 2023.

Pet privatnih vrtića dobit će po 20.000 KM iz gradskog proračuna za 2023.
05.02.2023.
u 13:12
Pogledaj originalni članak

Gradsko vijeće Ljubuški donijelo je na posljednjoj sjednici dvije važne odluke koje se odnose na privatne dječje vrtiće i studente. Riječ je o novčanoj potpori, točnije subvenciji privatnim vrtićima i novčanoj nagradi najuspješnijim studentima. Uz višegodišnje stalno sufinanciranje Dječjeg vrtića Ljubuški, koji je javna ustanova, ovo je treći put zaredom da ljubuška gradska vlast sufinancira i privatne vrtiće. Ljubuški je prvi u okružju donio odluku da se podupiru i privatni vrtići, što spada u kategoriju demografskih mjera i zaslužuje pohvale.

Stvorila se razlika

- Prije tri godine smanjili smo cijene gradskog vrtića, tako da se stvorila prevelika razlika između cijena gradskog vrtića, koje sufinancira Grad Ljubuški, i privatnih vrtića. Ovime smo htjeli smanjiti razliku između gradskog vrtića i četiriju privatnih vrtića koji egzistiraju u našem gradu. Krajem prošle godine osnovan je još jedan vrtić, tako da sad imamo pet privatnih vrtića i svih pet dobit će financijsku podršku Grada Ljubuškog nakon što se provede natječaj i natječajni postupak. Mislim da to njima pomaže u radu, a oni su sami smanjili cijene tako da budu pristupačnije roditeljima koji dovode djecu u privatne vrtiće – kazao je Vedran Markotić, gradonačelnik Ljubuškog. Privatni vrtići dobit će po 20.000 KM subvencije. U gradskom je proračunu za tu namjenu predviđeno 80.000 KM, no sad će to biti 100.000 KM jer je otvoren i peti vrtić. Vlasnici privatnih vrtića s velikim su zadovoljstvom primili ovu odluku gradskog čelništva. - To je za nas veliki korak, veliko rasterećenje u današnjem vremenu. Uistinu iskreno zahvaljujem gradonačelniku i gradskim vijećnicima, u osobno i ime ostalih kolegica. To je veliko olakšanje, prije svega roditeljima, a i nama – kaže Ivana Skoko, vlasnica privatnog vrtića "Bubamara". Vlasnici privatnih vrtića ne mogu se nositi (konkurirati) s cijenama u Dječjem vrtiću Ljubuški, prvenstveno zbog subvencije Grada. Ove godine subvencija Dječjem vrtiću Ljubuški iznosi 270.000 KM. Prije dvije godine cijene su smanjene za 50%, tako da se danas za djecu u jaslicama plaća 100 KM, cjelodnevni boravak 90 KM, a poludnevni 80 KM. No, subvencija privatnim vrtićima donekle smanjuje njihove cijene. - Osobno sam imala mnogo veće cijene od sadašnjeg iznosa koji plaćaju roditelji. One su sad umanjene jer dobivamo subvenciju. Cijena za dijete koje ne nosi pelene je 150 KM za cjelodnevni boravak, a za poludnevni 130 KM. Za dijete koje nosi pelene 170 KM je cjelodnevni boravak, a 150 KM poludnevni, dok je za treće dijete iz obitelji vrtić besplatan – objašnjava Ivana Skoko. Pravo na subvenciju ostvarit će svi privatni dječji vrtići s područja Grada koji ispunjavaju propisane uvjete. Druga odluka Gradskog vijeća obradovat će najuspješnije ljubuške studente. Riječ je o dobitnicima Rektorove i Dekanove nagrade. Novčanu nagradu dobit će svi studenti iz Ljubuškog koji su svojim trudom i učenjem zaslužili i dobili te prestižne nagrade za akademsku 2021./2022. godinu. Ona iznosi 500 KM. Odnosi se na redovite studente državnih sveučilišta. U obrazloženju stoji da je odluka usmjerena na nagrađivanje studenata za akademsku izvrsnost, a cilj je da se tako povisi kvaliteta obrazovanja svih studenata s područja Grada Ljubuškog.

Javni pozivi

Dodjela novčanih sredstava privatnim dječjim vrtićima i nagrade najuspješnijim studentima izvršit će se putem odvojenih javnih poziva u kojima će, uz ostalo, biti navedeni konkretni uvjeti koje privatni dječji vrtići i studenti moraju ispunjavati. Inače, za studente, za isplate stipendija, u proračunu za 2023. Grada Ljubuškog planirano je 250.000 KM. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.