Pinsa je zapravo prethodnica pizze, a prvi puta se spominje u Rimu. Tada je bila ovalno jelo napravljeno od vode, prosa, ječma i zobi. Formirala se u vrlo tanko tijesto, a pekla na vrućem ugljenu i kamenju.
Danas pizza i pinsa nisu isto jelo. Glavna razlika je u tijestu. Tijesto za pizzu radi se od pšeničnog brašna, malo vode i puno soli, dok se tijesto za pinsu radi od pšeničnog, sojinog i zobenog brašna, puno vode i jako malo soli, zbog čega je tijesto lakše, prozračnije i hrskavo.
Također je pinsa zdravija za konzumaciju, jer je bez glutena. Najbolja je kada tijesto odstoji 72 sat jer se škrob razgrađuje i ostavlja nevjerojatan okus. Sadrži i manje masnoća i natrija pa ima manje kalorija nego pizza i lakša je za probavljanje.
Korištenjem sojinog brašna za pripremu osiguravate tijelu A, B i C vitamine te je prirodna, zdrava i zasitna. Pinsa oduševljava svojim okusima, a najbolja stvar kod nje je da je hrskava izvana, a sočna i mekana iznutra.
Kako napraviti savršeno tijesto za pinsu:
800 grama pšeničnog brašna
150 grama rižinog
50 grama sojinog brašna
25 grama soli
20 mililitara ekstra djevičanskog maslinovog ulja 1
litra hladne vode
1 vrećica suhog kvasca