Jedno od jela koje nas podsjeća na jesen definitivno je pita od jabuka. Stoga, u nastavku vam donosimo recept za pitu od jabuka s malim dodatkom koja će oduševiti apsolutno svakoga tko ju proba
Pita od jabuka nezaobilazna je slastica svake jeseni, a ove godine dodajemo joj jedan sastojak zbog kojeg će biti ukusnija nego ikad, piše Elegant. Taj sastojak je - karamela. Naime, karamela poboljšava slatkoću i okus jabuka i tako svaki desert s jabukama čini nezaboravnim.
Ako i ti želiš pripremiti ovu pitu, recept slijedi u nastavku.
Sastojci:
2 zamrznuta tijesta za koru
6 - 7 oguljenih i tanko narezanih jabuka
4 žlice tamno-smeđeg šećera
2 žlice svježe iscijeđenog soka od limuna
1 žličica gustina
1 žličica cimeta
1/2 žličice ekstrakta vanilije
1/4 žličice soli
1/2 šalice karamele, plus još za posluživanje
1 jaje razmućeno s 1 žlicom vode (za premazivanje pite jajetom)
krupni bijeli šećer za posipanje
sladoled za posluživanje
Postupak
U veliku tavu na umjerenoj vatri dodaj jabuke, smeđi šećer, limunov sok, gustin, cimet i sol. Kuhaj dok se tekućina ne zgusne i jabuke omekšaju, 12 do 15 minuta. Ostavi da se ohladi dok razvaljaš tijesto.
Na blago pobrašnjenoj površini razvaljaj prvi dio tijesta. Prebaci koru na okruglu posudu za pitu i lagano pritisni. Slaži jabuke na koru pa ih prelij karamelom.
Drugi dio tijesta razvaljaj u krug i izreži na 10 traka. Preko jabuka položi 4 trake. Preklopi prvu i treću traku, a petu traku stavi preko jabuka u suprotnom smjer te presavijene trake položit preko nje. Preklopi drugu i četvrtu traku i ponovi rešetkasti vrh s preostalom korom. Odreži trake i utisni ih u koru. Stavi u zamrzivač na 15 minuta ili dok se kora dobro ne ohladi.
Ohlađenu koru premaži jajetom i pospi krupnim šećerom. Stavi u pećnicu i peci oko 50 minuta dok kora ne postane prilično zlatna. Ako kora počne prebrzo tamniti, prekri ju folijom za vrijeme pečenja. Pitu ostavi da se ohladi barem dva sata prije posluživanja.
Krišku pite posluži uz preljev od karamele, a možeš dodati i kuglicu sladoleda od vanilije.
Uživaj!