Jednostavna pita od jabuka – ovo je današnji recept koji vam s ljubavlju i veseljem nudimo. Kombinacija jabuka s finim prhkim tijestom je zaista božanstvena, a rezultat nevjerojatan. Odmah ćete se zaljubiti u ovaj recept i uz odličnu šalicu kave osjećat ćete se kao na oblaku, piše babalubaguetteria.
Jednostavna pita od jabuka za 30 minuta.
Što nam treba:
1,5 kg jabuka
3 žlice šećera
1 žličica mljevenog cimeta
Tijesto:
200 g mekog maslaca
150 g šećera
2 pakiranja vanilin šećera/esencije
1 jaje
100 g vrhnja
500 g glatkog brašna
prstohvat soli
10 g praška za pecivo
Za prskanje:
šećer u prahu
Kako ćemo dalje:
1. Jabuke operite i naribajte na krupnije ribež (ako vam ne smeta i s korom). Skuhajte ih u neprianjajućoj posudi s 3-5 žlica šećera. Nakon 5 minuta dodajte cimet – povremeno promiješajte, a kada sok ispari maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
2. U većoj zdjeli pomiješajte maslac i šećer, dodajte asenciju vanilije i umutite jaja – lagano miješajte dok ne postanu kremasta, zatim dodajte vrhnje – dobro izmiješajte.
3. Zatim umiješajte brašno, sol i prašak za pecivo i pospite po smjesi – dobro promiješajte drvenom kuhačom. Kada dobiveno tijesto postane čvrsto i ne može se miješati žlicom, mijesite ga ručno.
4. Kada se tijesto više ne lijepi za pitu od jabuka, podijelite je na dvije jednake loptice.
5. Sto pobrasnite i jednu od dvije loptice razvaljajte oklagijom pa je stavite u kalup i na to stavite nadjev.
6. Drugu kuglu tijesta razvaljati (kao prvu) i njom obložiti nadjev u kalupu.
7. Pecite u zagrijanoj pećnici 30-35 minuta ili dok ne primijetite da je tijesto pečeno.
8. Zatim pečenu koru izvaditi iz rerne i ostaviti da se malo ohladi.
9. Na kraju pospite šećerom u prahu i poslužite s ljubavlju i odličnim okusom.