Rad na kruzerima

Plaća im je do 20.000 KM po sezoni, imaju velike napojnice

16.08.2016.
u 11:00
Pogledaj originalni članak

More, bogati gosti, prelijepe djevojke, odlične zabave, ali i težak i dug dnevni ritam... to je nekoliko osnovnih stavki koje često spominju mladići iz BiH koji su se odlučili za rad na kruzerima. Posljednjih godina sve ih je više. Mnogi na proljeće kreću u svoju avanturu, a vraćaju se tek u kasnu jesen. Zarade od 15 do 20 tisuća maraka bez napojnica. Ovisno što rade. - Ja sam se opredijelio biti konobar, a zarađujem oko 1300 eura mjesečno. Vjerujte mi da s napojnicama zaradim još toliko. Odlično poznajem engleski jezik, tako da mi je plovidba užitak unatoč napornom radu, govori nam mladić s juga Hercegovine koji radi na kruzeru.

Plaćene aktivnosti

Istaknuo je kako je za rad za šankom plaća veća, ali to je zato što oni koji to rade nemaju prevelike napojnice jer su ograničeni samo na šank. Ipak, postoje i druge dobro plaćene aktivnosti. Primjerice, sommelier je zadužen za preporuku vina gostima, prezentaciju i degustaciju.

On je plaćen i do 3000 eura mjesečno. - Radi se o vrhunskim vinima. I bogati gosti vole slušati o njihovoj kvaliteti, tako da ga nerijetko nakon prezentacije bogato i nagrade. Postoje i odjeljenja za kasino, zatim bolnice, butike, informatiku... Da je na kruzerima dinamično i zanimljivo, potvrđuje i Adin koji na kruzeru Mein Scheff 2 radi kao maser.

- Mislim da je ovo jako dobra prilika za sve nezaposlene mlade, da pokušaju naći sebe u ovom poslu. Dobra je to prilika za zaradu, iskustvo, a vidjet će i svijet. Moja poruka je da pokušaju, neće ništa izgubiti, kaže Adin. Jedino što nedostaje je dom, priznaje u razgovoru za N1.

- Ima dana kada je jako teško. Ovdje vrijeme brzo prolazi. Naporno se radi, ali trud se vrednuje, ističe. Na brodu, kaže, ima sve. Novu djevojku, ali i prijatelje. Nedavno je svoju ispovijest o radu na kruzeru ispričala i Dijana Mirojević koja je rekla da se radi i do 14 sati dnevno, ali da je posao isplativ.

Posao koji nudi prednosti

Istaknula je da kao sobarica može dobro zaraditi zahvaljujući samo napojnicama, a kad se tome pridoda i plaća za rad, prezadovoljna je. Savjetujući one koji će tek na kruzer, preporučuje im da ne odustaju koliko god bilo teško i naporno. - Život na brodu osim rada i discipline nudi i dosta prednosti koje treba iskoristiti. Naravno, smatram da dugoročno nije pametno rješenje, ali kratkoročno, dvije-tri godine može biti korisno i obogaćujuće iskustvo, kazala je mlada i perspektivna bh. žiteljka.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.