Hitne mjere za sanaciju

Plan Vlade Federacije za obnovu infrastrukture nakon poplava

Foto: Armin Durgut/Pixsell
Foto: Armin Durgut/Pixsell
Foto: Armin Durgut/Pixsell
Foto: Armin Durgut/Pixsell
10.10.2024.
u 15:25
Inicijalna sredstva za kompletnu obnovu infrastrukture i stambenih jedinica osigurat će Vlada Federacije BiH.
Pogledaj originalni članak

Vlada Federacije ima plan za ubrzano saniranje cesta i željezničkih pruga oštećenih u katastrofalnim poplavama i odronima tla na području Jablanice, Konjica, Fojnice, Kreševa i Kiseljaka. Procjena stručnjaka iz Željeznica Federacije BiH je da će za potpunu rekonstrukciju pruge u području Donje Jablanice biti potrebno 3 milijuna maraka. Nitko u ovom trenutku nema precizne podatke o ukupnoj šteti na infrastrukturnim objektima, stambenim objektima i gospodarskim objektima, kao ni o konačnom iznosu koji će biti potreban za njihovu potpunu obnovu. Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić održao je sastanak sa direktorima javnih poduzeća Željeznice FBiH, Ceste FBiH i Autocesta FBiH. Tema razgovora bila je sanacija cestovnog i željezničkog prometa. Ravnatelji su informirali premijera Nikšića o aktivnostima koje ova javna poduzeća poduzimaju s ciljem normalizacije prometa na magistralnim cestama i željeznici.

Velika šteta
Tom prilikom predstavljen je plan integralnog rješavanja pitanja cestovnog i željezničkog prometa na dionicama gdje su razorne poplave i klizišta na području Jablanice prouzročili veliku štetu i obustavu željezničkog prometa. U razgovoru s ravnateljima definiran je okvirni rok od tri do četiri mjeseca, ali ćemo se potruditi da taj rok maksimalno skratimo. Ubrzo bi trebala biti donesena odluka o otvaranju cestovnog prometa prema Mostaru noću, dok bi se tijekom dana trebala nastaviti potraga za nestalima u području Donje Jablanice, raščišćavanje terena i obnova pruge - rekao je premijer Nikšić za "Avaz".

Najavljuje skori sastanak s predstavnicima Agencije za javne nabavke kako bi se razjasnilo postoje li zakonske smetnje i koji su prethodni zakonski uvjeti potrebni da bi se izvođači radova na rekonstrukciji oštećenih cesta što prije uveli na gradilišta. Na sastanku s ravnateljima iz Autocesta FBiH i Cesta FBiH razgovarano je i o mogućnosti da se najspremnije i najpouzdanije kompanije koje trenutno rade na koridoru 5C hitno angažiraju na obnovi oštećenih cesta, naravno, u skladu sa zakonskim mogućnostima.

Obnova infrastrukture
Istovremeno, Vlada FBiH planira zbrinjavanje ljudi koji su ostali bez krova nad glavom. U ovom trenutku mnogi od njih kažu da se ne žele vratiti na mjesto porušenih kuća, tako da moramo tražiti nove lokacije za njihov trajni smještaj. Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica ima kvalitetan program izgradnje montažnih kuća, a ugroženima će biti ponuđeno više opcija za trajno zbrinjavanje, naravno u suradnji s lokalnim službama i organima uprave - pojašnjava premijer Nikšić za "Avaz".

Inicijalna sredstva za kompletnu obnovu infrastrukture i stambenih jedinica osigurat će Vlada Federacije BiH. Računa se i na pristup europskim fondovima solidarnosti, te na međunarodne i bilateralne donacije prijateljskih zemalja.

U vrijeme velikih poplava iz 2014. godine tadašnja Vlada FBiH zakonom je formirala Fond za obnovu poplavljenih područja. Znalo se točno koliko je sredstava prikupljeno i donirano, te za koje su namjene ta sredstva upotrebljena. U međuvremenu je taj Fond ugašen.

Premijer Nikšić najavljuje da će inicirati donošenje novog zakona kojim će biti regulirana pomoć i obnova infrastrukture i objekata oštećenih u Jablanici, Konjicu, Fojnici, Kreševu i Kiseljaku. Već je dao nalog Ministarstvu pravde da u najkraćem roku pripremi taj zakon.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.