Početkom rujna otvara se most Hercegovina, 500 mil. € za Beograd - Sarajevo

Početkom rujna otvara se most Hercegovina, 500 mil. € za Beograd - Sarajevo
17.08.2024.
u 10:10
Pogledaj originalni članak

Ubrzanje aktivnosti na gradnji sjevernog dijela koridora Vc kroz Federaciju, koji će biti gotov, očekivanja su, u drugoj polovini 2026., otvaranje mosta Hercegovina početkom rujna, dogovor oko početka gradnje autoceste Sarajevo - Beograd - u posljednjih nekoliko dana svjedočimo brojnim aktivnostima koje će unaprijediti prometnu povezanost BiH sa zemljama okruženja, kao i kada govorimo o europskim okvirima, piše portal Večernjeg lista BiH.

Gospodarski razvoj

Investicijski ciklusi koji idu svojim tijekom, a koji će se dodatno unaprijediti u mjesecima koji dolaze, pružit će odgovor na brojna pitanja, a ključno se odnosi na mogućnost dodatnog unaprjeđenja potencijala gospodarskog razvoja brojnih područja kroz koja prolaze ili će prolaziti dionice na koridoru Vc, ali i brze ceste. Premijer Federacije Nermin Nikšić u svojoj objavi na Facebooku osvrnuo se na trenutačne aktivnosti u području velikih infrastrukturnih projekata te je potvrdio kako su nakon zastoja deblokirani radovi na tunelu Hranjen. Potvrdio je kako je ove godine izdvojen najveći pojedinačni iznos za ovu dionicu ceste te će se inzistirati na intenziviranju radova nakon prevladavanja svih administrativnih prepreka. - Nitko ne treba sumnjati da je opredijeljenost ove Vlade što brža prometna deblokada istočnog dijela BiH - poručio je Nikšić. Uskoro se očekuju i vijesti na jugu BiH. Tako je Nikšić potvrdio kako će Federacija Bosne i Hercegovine početkom rujna dobiti novi 11,1 kilometar autoceste otvaranjem dionice Počitelj - Zvirovići, uključujući i sam most preko rijeke Neretve. - Most je megagrađevina na koridoru Vc, čija je dužina 1 kilometar, a visina 100 m, a koji je prije 10 dana prošao test probnog opterećenja. Naravno da su time otklonjene sve tehničke prepreke, ali se dionica neće pustiti u promet dok se za nju ne dobije uporabna dozvola - objasnio je. Inače, južni dio zemlje u ovoj, kao i početkom iduće godine očekuje veliki investicijski zamah, a nedavno je za Večernji list potvrđeno kako je plan uskoro početi s radom na dionicama Mostar jug - tunel Kvanj, tunel Kvanj - Buna, Mostar sjever - Mostar jug, kao i s izgradnjom najkompleksnijeg objekta na cijelom koridoru - tunela Prenj. Tunel Prenj je objekt koji će svojim gabaritima biti najduži tunel u BiH te deveti u Europi, ali projekt koji će u svakodnevnom životu donijeti niz koristi za sve putnike i poslovnu zajednicu, u značajnoj mjeri skraćujući vrijeme putovanja između dvaju gospodarski snažnih središta, Mostara i Sarajeva.

Značajna dionica

Uskoro se očekuju i aktivnosti na drugoj po zahtjevnosti dionici u zemlji, onoj Mostar sjever - Mostar jug dužine 14,2 kilometra, a na kojoj će se uslijed brdsko-planskih terena morati graditi veći broj objekata.

Istodobno, čini se da nas uskoro očekuju i dobre vijesti kada govorimo o gradnji autoceste koja će povezati Sarajevo i Beograd, a upravo je ovoga tjedna Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a, potvrdio informaciju koju je objavio na društvenim mrežama, da je u Istanbulu uspio dogovoriti početak gradnje autoceste Beograd - Sarajevo. Dodik je za Avaz rekao da je riječ o dijelu trase koja prolazi kroz Republiku Srpsku, koridoru Sarajevo - Beograd - Sarajevo, na dionici od Vardišta do Sarajeva i u dijelu koji prolazi kroz Distrikt Brčko. Objasnio je i kako su dogovorene dionice od Donjeg Vardišta (kod Višegrada) do Istočnog Sarajeva, dužine 130 kilometara, i kroz Distrikt Brčko u dužini od 33 kilometra. - Ovdje smo definirali značajan dio uvjeta, s njihovom bankom, iz razumljivih razloga ne mogu reći o kojoj je riječ, ali smo osigurali više od 500 milijuna eura za izvođenje radova na prostoru Republike Srpske i Distrikta Brčko - kazao je uz ostalo. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.