Otvoren Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru: Poruke jedinstva regije za gospodarski napredak

Foto: pixell
Foto: pixell
Foto: pixell
Foto: pixell
Foto: pixell
Foto: pixell
Foto: pixell
Foto: pixell
Foto: pixell
02.05.2023.
u 11:21
Pogledaj originalni članak

U Mostaru je počeo Međunarodni sajam gospodarstva na kojem se predstavljaju izlagači iz 30 zemalja. Sajam je otvorila direktorica sajma Delfina Bošnjak. 

Ona je kazala kako je ovo potvrda značaja manifestacije i svim sudionicima ovog projekta.

"Počašćeni smo zato što je Izral partner i to je jedan korak u razvijanju odnosa sa BiH i rezultirat će ulaganjima u našu zemlju. Ovaj događaj treba biti pokretač razvojnih snaga".

 

KORDIĆ: Naše različitosti promovirati kao prednost

Gradonačelnik Mostara Mario Kordnić kazao je kako se nada da će gosti iz Grada svjetlosti, kako je o njemu govorio Ivo Anadrić, ponijeti uspomene.

"Ovo je jedna od najvažnijih sajmaskih manifestacija u BiH", kazao je Kordić

Jedan od razloga zašto Mostar napreduje je stabilno i sigurno poslovno okruženje, a Mostar je primjer pozitivnog u BiH. 

Ne kaže se kako kapital ne voli nesigurnost, kazao je Kordić.

"Učinili smo mnogo u protekle dvije i po godini kako bi postigli politički napredak. Povezivanje je ono što trebamo činiti, razviti reigonalnu suradnju koja je potrebna za stabilnost."

Zajedno sa Gradskim vijećem, gradom i svima trebamo ustrajati na promociji BiH u svijetu, a našu različitost promovirati kako prednost", zaključio je gradonačelnik Mostara.

NIKŠIĆ: Neka se mreže suradnje koje se ispletu danas nikada ne raspletu

Na otvaranju sajma novoimenovani premijer federacije BiH Nermin Nikšić, kazao je kako se nalazimo u vremenu mnoštva izazova.

Danas nam sve više nam trebaju inicijative na integraciji i povezivanju,rekao je premijer FBiH.

"Ekonomija je ključna za integraciju, zato je sajam u Mostaru važan. Prisustvom premijera Srbije i Hrvatske šalje se važna pozitivna poruka na uzjamnoj suradnji sa obje strane granice."

Nikšić je istaknuo i nazočnost međunarodnih predstavnika kao poruku da smo dobro došli u Europsku uniji.

"Za uspješno suočabvanje sa problemima trebamo surađivati svi zajedno, mi unutar BiH, regija, i EU i svijet."

Izrael je jedna od značajnih svjetskih ekonomija i sa njima trebamo graditi prisnije odnose, kazao je Nikšić

Pred nama su brojni izazovi a sajam u Mostaru je događajkoji je dobar primjer.

Prema podacima Svjetske banke, BiH se sporije oporavlja nakon COVID-a, rizik od siromaštva se povećava, izvoz je u opadanju, naglasio je prmeijer.

"Ovo su trendovi na kojima moramo raditi. Jedan od problema o kojima svi brinu i sa kojima se suočavaju je iseljavanje stanovništva i to je najveća pandemija koja nas je pogodila i koja traje. To je bijela kuga".

Na kraju je naglasio kako mreže suradnje koje se ispletu danas nikada ne raspletu.

BRNABIĆ: Upućeni smo jedni na druge i postoji veliki potencijal koji naši građani ne vide

Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je kako joj je zadovoljstvo da ponovo dolazi u Mostar.

Istaknula je kako iz Srbije dolazi 14 gospodarskih subjekata iz raznih sektora.

"Dolazim sa pojačanjem iz Skupštine Srbije, narodni poslanik Milimir Vujadinović, je ovdje. On je predsjednik grupe prijateljstva sa BiH u skupštini, i to pokazuje značaj koji pridajemo Mostarskim sajmom i odnosom sa BiH i cijelom regijom."

Brnabić je istaknula kako je posljednjih 10 godina udvostručena bilateralna suradnja Srbije i Bosne i Hercegovine.

"Kada pogledate iz kuta Srbije koliko nam je važno tržište BiH, možete da pogledate da je BiH drugi izvoznik partner Srbiji, a prvi je Njemačka. Toliko nam je BiH važna."

Naglasila je kako je Srbija treći izvozni partner Srbiji, a pri je je Hrvatska , drugi Njemačka.

"Upućeni smo jedni na druge i veliki je potencijal koji naši građani ne vide. Sigurna sam da će slijedeće godine podaci biti mnogo bolji. Nama je 33 posto skočila robna razmjena ali je izvoz iz BiH u Srbiju skočio za 40 posto i ovaj Sajam je bio dobra podloga".

PLENKOVIĆ:1,3 milij eura smo do sada investirali u BiH i to ćemo nastaviti

Andrej Plenković, premijer Hrvatske istaknuo je nekoliko važnih stvari koje su se dogodile u Bosni i Hercegovini a to su kandidatski status za članstvo u EU, odluka visokog predstavnika i formiranje Vlade FBiH.

Za svaki napredak je potrebno da političke institucije osiguraju političku stabilnost i to je preduvjet razvoju, naglasio je Plenković.

"Upravo ovi veliki krupni pomaci koji uključuju i formiranje Vlade FBIH daju veliki znak da je pred BIH vrijeme više razvoja."

Hrvatska je važan i strtateški partner BiH, i politički i gospodarski, rekao je on.

"Razmjena isnosi 4 milijarde eura i povećana je za 50 posto, a brojevi u ovoj godini već pokazuju da je veća za 10 posto i to znači da će naša upućenost jedni na drugi biti sve veća. Nadamo se da će tvrtke obje zemlje u susjednim zemljama što bolje poslovati."

Do sda smo u BiH investirali 1,3 milijarde eura, i to ćemo nastaviti raditi dalje.

"Obnavljamo od sutra izravnu linija između Mostara i Zagreba, avionom. Tri puta tjedno. Mislim da će to pridonijetio boljoj gospodarskoj razmjeni".

Plenković je najavio i zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske 20. lipnja u Zagrebu. Na kraju je kazao kako je Hrvatska najangažiraniji odvjetnik BiH u Briselu.

KRIŠTO: Mostar je simbol zajedničke predanosti razvoju gospodarstva

Borjana Krišto, predsjedateljica Vijeća ministara BiH kazala je kako je sajam u Mostaru simbol je naše zajedničke predanosti razvoju gospodarstva BiH i regije.

Dugogodišnjom tradicijom izrastao je u mjesto okupljanja svih ključnih sudionika u gospodarstvu BiH i regije, o čemu svjedoče sve češća partnerstava s međunarodnim korporacijama. Sajam i ove godine nije samo događaj lokalnog karaktera, već etablirano mjesto koje se može osvrnuti na dugu povijest i događaj koji ne poznaje granice i raste. Ogledalo je razvoja našeg poduzetništva, posebno obiteljskog, mladih i žena, koji su krucijalnih za razvoj svakog gospodarstva.''

Mostar i Hercegovina, ali i drugi krajevi, odavno su mjesta za investicijske prilike, mjesta gdje se ljudi ističu svojom marljivošću i inovativnim duhom, kazala je ona.

''Naša zemlja se ističe i postaje središte prepoznatljivih i korisnih skupova i konferencija. Ovih dana će se u Mostaru osobno susresti političari, vlasnici tvrtki, vizionari, i stvoriti nove mostove i poslovne prilike. Sajam je i ove godine , 24. put, otvorio vrata domaćim i stranim tvrtkama regije i svijeta i pružio mogućnost da se promoviraju, steknu nove vještine i znanja i uspostave nove poslovne i prijateljske kontakte'', rekla je Krišto.

Zahvalila se predstavnicima Izraela, državi koja ima bogatu povijest, kulturu i tradiciju, koji nas inspiriraju i najnaprednija su zemlja u svijetu po pitanju inovacija, tehnologa i znanosti i gospodarski rast je nevjerojatan, i ovo je prilika da učimo od njih.

"Jedan od ciljeva sajma je ispostavljanje novih poslovnih veza, vjerujem kako je nakon partnerstva koje smo imali s RH, Srbijom, Mađarskom i Kinom, partnerstvo sa Izraelom izuzetna prilika koja će povezati dvije zemlje i doprinijeti jačanju ekonomske suradnje. Partnerstvo je prigoda za tvrtke da se upoznaju sa inovativnošću Izraela. Uvjerena sam da će ova suradnja donijeti korist i jednoj i drugoj zemlji i sajam na najbolji način pokazuje da smo spremni zajedno raditi na razvoju. Želim izraziti zahvalnost premijeru Izraela, Netanyahu, i gospodarskoj komori Izrael s gospodinom Kabirijem, koji su posvetili mnogo vremena i energije u organiziranje ove vrijedne manifestacije'', kazala je Krišto.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.