Postavljeni znakovi zabrane

Pogledajte u kojem bh. gradu ne smijete voziti kvadove

Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Pogledajte u kojem bh. gradu ne smijete voziti kvadove
24.10.2024.
u 15:39
Građani su mogli svjedočiti obijesnoj vožnji vozača kvadova kroz centar grada, pa su pokrenute aktivnosti da se ova pojava koliko toliko suzbije
Pogledaj originalni članak

Na prometnicama u užem gradskom jezgru Sanskog Mosta postavljeni su prometni znakovi kojima se zabranjuje promet radnim mašinama. Radi se o inicijativi koja se prvenstveno odnosi na promet takozvanih kvadova, ali i drugih vozila koja spadaju u ovu kategoriju.

Odluka je donošena od strane Povjerenstva za promet na inicijativu Policijske stanice Sanski Most. U proteklom periodu, a posebno tijekom ljeta, građani su mogli svjedočiti obijesnoj vožnji vozača kvadova kroz centar grada, pa su pokrenute aktivnosti da se ova pojava koliko toliko suzbije. Zabrana prometovanja ovim i ostalim radnim vozilima odnosi se na dio grada od Trga ljiljana do raskrižja Prijedorske s Ulicom Džemala Bijedića, kod zgrade srednjoškolskog centra. Inače, u posljednje vrijeme sve je više prometnih nesreća na području Unsko sanske županije u kojima sudjeluju vozači četverocikala poznatijih po nazivu kvadovi, zbog čega je policija odlučila pooštriti kontrolu takvih vozila.

Takozvani kvadovi mogu biti različito kategorizirani i to kao laki i teški četverocikl ili kao četverocikl za prijevoz tereta i četverocikl za prijevoz ljudi. Ovakva vozila su većini vozača velika nepoznanica, a zbog nepoznavanja njihovih karakteristika, propisa i pravila dešavaju se nesreće. Njihovo korištenje je često u suprotnosti sa zakonima, jer se često događa da kvadovima upravljaju osobe bez položenog vozačkog ispita, pa čak i maloljetnici. Zanimljivost je kako se njihova registracija podvodi pod radnu mašinu, odnosno traktor. Kvadovi se najčešće koriste kao adrenalinska vozila za vožnju po nepristupačnim terenima, najčešće je to slučaj na popularnim planinskim lokacijama gdje dolazi do nesreća, vrlo često i s fatalnim posljedicama.

Vožnja kvadovima je posljednjih godina postala veoma popularna i sve ih je više, a mnogi se počinju baviti i njihovim iznajmljivanjem. Međutim, prilikom upravljanja mora se biti vrlo oprezan jer je riječ o izrazito nestabilnim vozilima, posebno kada se voze nekategoriziranim putevima gdje često dolazi do nesreća, piše RTV Sana.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.