tradicionalni starinski desert

Pohane jabuke: Nekoliko recepata za brzi desert

Pohane jabuke: Nekoliko recepata za brzi desert
26.09.2020.
u 14:30
Pogledaj originalni članak

Pohane jabuke ili jabuke u šlafroku predstavljaju tradicionalni starinski desert kojega su pravile naše bake. Za one koji ne znaju, šlafrok je njemački izraz za kućni ogrtač ili haljinu, pa upravo zato ova riječ dolazi pored jabuka zato što su jabuke obavijene ogrtačem od tijesta.

Pohane jabuke se mogu spremati na nekoliko zanimljivih načina, a svi izgledaju neodoljivo ukusno. Ako ste se odlučili isprobati ovo ukusno jelo naših baka, a niste sigurni kako ih napraviti. 

Krenizdravo.hr donosi sve fine recepte i načine pripreme pohanih jabuka.

Pohane jabuke – jabuke u šlafroku

Klasični tradicionalni recept za pohane jabuke je vrlo jednostavan i zahtijeva svega nekoliko minuta za pripremu ovog slasnog deserta.

Sastojci:

4 jabuke,
1 jaje,
1,5 šalica (od 2 dl) brašna,
1 vanilin šećer,
malo ruma,
limunova ili narančina naribana korica,
2 dl mlijeka,
ulje za prženje.

Priprema:

Ogulite jabuke i očistite ih tako da ih izdubite po sredini. Nakon toga ih narežite na plohe.
Napravite tijesto od gore navedenih sastojaka (jaje, brašno, vanilin šećer, rum, limunova ili narančina naribana korica, mlijeko). Tijesto mora biti malo gušće nego što je tijesto za palačinke.
Jabuke umočite u tijesto koje ste prethodno spremili, a zatim u ulje za prženje kojega ste ugrijali u tavi.
Nakon što se jabuke poprže i poprime zlatno-žutu boju, izvadite ih i ocijedite na papiru.
Pospite jabuke šećerom i cimetom po želji, te poslužite.
Pohane jabuke su najfinije dok su još tople, ali mogu se jesti i dok se ohlade.

Pohane jabuke – video

Video recepti su uvijek odlični za one koji nisu sigurni kako postupati s određenim sastojcima ili za one koji se tek susreću s kulinarskim vještinama. Sljedeći video će Vam odlično pokazati kako se spremaju klasične pohane jabuke ili jabuke u šlafroku.

Sastojci:

4 veće jabuke,
50 grama šećera,
1 limun.

Za smjesu za pohanje Vam treba:

240 grama glatkog brašna,
200 ml bijelog suhog vina,
1 limun (naribana korica i sok),
3 jaja,
ulje za prženje,
malo soli,
50 grama šećera,
100 grama brašna za paniranje.
Za ukrašavanje pohanih jabuka:

50 grama šećera,
1 žličica cimeta u prahu,
50 ml vrhnja za šlag,
50 grama čokolade za jelo i kuhanje.

Naribane pohane jabuke
Iako se pohane jabuke izvorno spremaju tako što se kolutići od izrezanih ploha jabuke pohaju u tijestu, neki više vole ribane jabuke u šlafroku. Ponekad je to jednostavnija i brža verzija pripreme ovog deserta, zato što se skrati vrijeme čišćenja, guljenja i rezanja jabuka.

Sastojci:

½ litre mlijeka,
2 jaja,
po ukusu šećera,
2 velike naribane jabuke,
1 limunova naribana korica,
po potrebi brašna,
2 šake grožđica,
šećer u prahu za posipanje,
malo cimeta,
ulje za prženje.

Priprema:

U mlijeku izmutite jaja, dodajte šećera koliko želite i naribanu koricu limuna. U tu smjesu dodajte i naribane jabuke. Dobro promiješajte smjesu.
Dodajte onoliko brašna u smjesu koliko Vam treba da biste dobili tijesto malo gušće od tijesta za palačinke.
U smjesu dodajte grožđice.
U tavi ugrijte ulje za prženje i na njega većom žlicom stavljajte dio po dio smjese koju ste pripremili. Dijelovi smjese izgledaju kao malene lepinje od pohanih jabuka.
Kada jabuke poprime zlatno-žutu boju s obje strane, izvadite ih i ostavite da se ocijede na papiru kako bi se upio višak masnoće.
Smjesu pospite šećerom u prahu i/ili cimetom.

Pohane jabuke na dalmatinski

Naše dalmatinske bake su isprobale i svoju verziju pohanih jabuka koja se razlikuje po nekim sastojcima od klasičnog recepta jabuka u šlafroku.

Kao  prvo, ova verzija recepta predstavlja pohane jabuke bez jaja, što je odlično za one koji ne vole ili ne jedu jaja. Isto tako, u ovu verziju recepta se dodaje i malo vina, zbog čega su pohane jabuke posebne.

Sastojci :

5 jabuka,
1 čaša (od 2 dl) brašna,
3 žlice šećera,
malo soli,
nekoliko kapi ulja,
1 dl mlijeka,
1 dl bijelog vina,
1 limunova naribana korica,
2 vanilin šećera,
marmelada po izboru,
mljeveni bademi.

Priprema:

Ogulite jabuke i očistite ih tako da ih izdubite po sredini. Nakon toga ih narežite na plohe.
Pripremite smjesu za pohanje od brašna, šećera, soli, mlijeka, vina, limunove korice i vanilin šećera. Smjesa treba biti malo gušća od smjese za palačinke.

Jednu plohu namažite marmeladom, pospite bademima i preklopite drugom plohom koju ste samo namazali marmeladom.

Dvije preklopljene plohe jabuka koje ste prethodno pripremili umočite u smjesu za pohanje i pržite na ulju u dubokoj tavi. Nakon što dobiju zlatno-žutu boju, izvadite ih i ostavite da se ocijede na papiru.
Ako želite, možete ih poslužiti tako da ih pospete šećerom u prahu.

Pohanje-jabuka

Neki više vole pohane jabuke sa medom umjesto marmelade i badema. Neki također vole u ovu smjesu dodati dva bjelanjka, što isto ovisi o Vašim preferencijama. Isto tako, postoje neke verzije kod kojih se umjesto vina dodaje pivo, pa tako imate pohane jabuke s pivom.

Sve ovisi o ukusima, a recept je toliko jednostavan da se slobodno možete poigrati s dodavanjem ili izmjenjivanjem određenih sastojaka.

Jabuke u tijestu za palačinke

Obožavatelji svih vrsta palačinaka će se vjerojatno odlučiti za ovu verziju pripreme jabuka. Naime, jabuke se mogu zamotati u palačinku i tako poslužiti, a također ih možete pohati na bilo koji od gore navedenih načina.

Za pripremu klasične smjese za palačinke vam trebaju:

3 jaja, 
250 g brašna (pola glatkog i pola oštrog),
350 ml mlijeka,
1 dl mineralne vode,
malo soli,
2 male žlice ulja,
pola male žlice ruma.

Priprema:

Pjenasto umutite jaja dok ne dobijete homogenu smjesu, a zatim u nju dodajte mlijeko i ulje.
Ostale sastojke dodajte postepeno dok ne dobijete smjesu. Ako je gusta, možete ju dodatno prorijediti mineralnom vodom. 

Jabuke izrežite na plohe kao u prethodnim receptima, te ih pohajte i dodajte u palačinke. Neki ih ne vole pohati prije dodavanja u palačinke, pa ih samo narežu na plohe. Ako želite, možete ih i naribati i staviti u palačinku. Kako god odlučite, vjerujemo da ćete uživati u okusu!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.