Rektor Tomić otvorio BRAUIC konferenciju

Pokrenut međunarodni AI projekt za održivi razvoj kroz suradnju SUM-a i BUCEA-e

Pokrenut međunarodni AI projekt za održivi razvoj kroz suradnju SUM-a i BUCEA-e
22.10.2024.
u 09:33
Ovaj događaj pruža priliku za razmjenu ideja i jačanje partnerstava među vodećim svjetskim visokoobrazovnim institucijama u cilju unaprjeđenja obrazovanja i istraživanja na globalnoj razini
Pogledaj originalni članak

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić otvorio je 2024. BRAUIC konferenciju čiji je domaćin ove godine bio Tianjin Chengjian University. Sveučilište u Mostaru ponosni je dionik Konzorcija arhitektonskih sveučilišta Inicijative “Pojas i put” (BRAUIC) koji potiče globalnu suradnju u obrazovanju, istraživanju i razvoju. Rektor Tomić u svom je govoru naglasio kako suradnja s partnerima pruža iznimne prilike za akademski razvoj, omogućujući studentima i nastavnicima pristup neprocjenjivim resursima i iskustvima. Također je istaknuo važnost zajedničkog rada na projektima koji se bave globalnim izazovima poput klimatskih promjena i brze urbanizacije te je pohvalio suradnju s kineskim sveučilištima, uključujući BUCEA, koja doprinosi razvoju održivih rješenja za urbani razvoj.

- Ova konferencija predstavlja priliku za daljnje jačanje suradnje, a zajedničkim trudom i radom ostavljamo trajan pozitivan utjecaj na svijet i akademsku zajednicu - kazao je rektor Tomić.

Jačanje partnerstva

U okviru radnog dijela konferencije voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Mostaru dr. sc. Inja Stojkić prezentirala je Sveučilište u Mostaru novim članicama konzorcija, naglašavajući ključne aspekte dosadašnje suradnje te buduće mogućnosti za suradnju. Ovaj događaj pruža priliku za razmjenu ideja i jačanje partnerstava među vodećim svjetskim visokoobrazovnim institucijama u cilju unaprjeđenja obrazovanja i istraživanja na globalnoj razini.

- Kroz obrazovnu suradnju nastaju nove mogućnosti za inovacije i razvoj znanja potrebnih za izgradnju održivijih gradova i zajednica. Organiziranjem globalnih konferencija i projekata koji se bave temama otpornosti gradova, zelenog razvoja i pametnog urbanizma, suradnja s kineskim sveučilištima, kao što je BUCEA, dodatno jača ulogu Sveučilišta u Mostaru u rješavanju ovih ključnih pitanja - kazala je Stojkić.

Zajednički AI projekt

Beijing University of Civil Engineering and Architecture (BUCEA) i Sveučilište u Mostaru potpisali su sporazum koji se odnosi na pokretanje međunarodnog projekta pod nazivom “Dugoročno daljinsko praćenje urbanih promjena i ekološkog okoliša u Bosni i Hercegovini temeljenog na umjetnoj inteligenciji”. Cilj ovog projekta je unaprijediti istraživanje u području umjetne inteligencije i daljinskog istraživanja, omogućujući dugoročno praćenje urbanih i ekoloških promjena te pružanje rješenja za održivi razvoj. Projekt će uključivati domaći tim pod vodstvom BUCEA-e i međunarodni tim pod vodstvom Sveučilišta u Mostaru, uz blisku suradnju putem redovitih sastanaka. Ovaj sporazum koji je potpisan na Sveučilištu BUCEA u sklopu međunarodnog dana partnera ističe važnost međunarodne suradnje u važnim područjima za održivu budućnost.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.