Pomaže u održavanju zdravlja kostiju i srca, a štiti i od određenih vrsta raka

Pomaže u održavanju zdravlja kostiju i srca, a štiti i od određenih vrsta raka
15.05.2024.
u 15:37
Pogledaj originalni članak

Vitamin K esencijalni je vitamin uključen u proces zgrušavanja krvi, što pomaže u sprječavanju prekomjernog krvarenja nakon ozljede ili operacije. Studije su pokazale da ovaj nutrijent također može pomoći u održavanju zdravlja kostiju, spriječiti bolesti srca, pa čak i zaštititi od određenih vrsta raka.

Vitamin K je topiv u mastima te ima ključnu ulogu u zgrušavanju krvi, zdravlju kostiju i kardiovaskularnom zdravlju. Postoje dva glavna oblika vitamina K: K1 (filokinon) i K2 (menakinon).

Vitamin K1 je primarni oblik koji se nalazi u biljkama i uglavnom je odgovoran za zgrušavanje krvi. Nalazi se u zelenom lisnatom povrću poput špinata, kelja i brokule, kao i u biljnim uljima (ulje soje i uljane repice).

Shutterstock

Vitamin K2 se nalazi u hrani životinjskog podrijetla i fermentiranoj hrani. Ovaj oblik vitamina K uglavnom je odgovoran za održavanje zdravih kostiju i zuba, kao i za prevenciju bolesti srca.

Namirnice s visokim sadržajem vitamina K1 uključuju kelj, špinat, zelenu repu, zelenu salatu i blitvu. Vitamin K2 se nalazi u fermentiranoj hrani kao što je natto (jelo od fermentirane soje), kiseli kupus i sir, kao i u proizvodima životinjskog podrijetla poput žumanjaka, pilećih jetrica i maslaca. Obrok koji sadrži losos, brokulu i sir pružio bi zdravu dozu vitamina K1 i K2. Također je bitno napomenuti da se apsorpcija vitamina K poboljšava kada se konzumira sa zdravim masnoćama, poput onih koje se nalaze u maslinovom ulju ili avokadu.

Shutterstock

Osim svoje uloge u aktiviranju faktora zgrušavanja, vitamin K također pomaže u sprječavanju prekomjernog krvarenja. To je zato što vitamin K sudjeluje u proizvodnji proteina koji pomažu razgraditi ugruške nakon što nastanu. Bez dovoljno vitamina K, ti se proteini ne bi proizvodili, a tijelo bi imalo poteškoća u razgradnji ugrušaka, što dovodi do povećanog rizika od poremećaja zgrušavanja.

Važno je napomenuti da iako vitamin K igra vitalnu ulogu u zgrušavanju krvi, treba ga koristiti s oprezom kod osoba koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi. Vitamin K, piše MZSS, može utjecati na učinkovitost ovih lijekova, što dovodi do povećanog rizika od krvarenja.

Zdravstvene prednosti vitamina K

Zdravlje kostiju: Vitamin K pomaže u izgradnji i održavanju jakih kostiju radeći s kalcijem. Istraživanja su pokazala da osobe s višom razinom vitamina K u prehrani imaju manji rizik od prijeloma i osteoporoze.

Zdravlje srca: Vitamin K pomaže spriječiti kalcifikaciju arterija reguliranjem načina na koji se kalcij taloži u tijelu. To može smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Zapravo, studija je pokazala da osobe s najvećim unosom vitamina K imaju 57% manji rizik od smrti od srčanih bolesti.

Shutterstock

Prevencija raka: Vitamin K može pomoći u inhibiciji rasta stanica raka i smanjiti rizik od određenih vrsta raka, uključujući rak prostate i jetre.

 

Regulacija kalcija: Vitamin K igra ulogu u regulaciji kalcija u tijelu, što je važno za procese kao što su zdravlje kostiju, rad živaca i kontrakcija mišića. Bez odgovarajuće regulacije kalcija, ti se procesi mogu poremetiti, što dovodi do zdravstvenih problema.

Shutterstock

Koliko vitamina K trebamo dnevno?

Za odrasle, preporučeni unos je 90-120 mikrograma dnevno za žene i muškarce.

Za djecu preporučeni unos varira ovisno o dobi.

Dojenčad do 6 mjeseci treba 2 mikrograma dnevno, dok djeca od 9 do 13 godina trebaju 60 mikrograma dnevno.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.