Bugarska prijestolnica kao spoj šarolike arhitekture, bogate povijesti i zanimljivih sadržaja

Posjetili smo Sofiju - šarmantni biser istočne Europe

Posjetili smo Sofiju - šarmantni biser istočne Europe
31.05.2023.
u 12:57
Pogledaj originalni članak

Zahvaljujući ponajprije globalizaciji i razvoju turizma općenito, mnoge do tada manje popularne destinacije u Europi i svijetu u turističkom su pogledu doživjele pravi procvat. Jedna od takvih destinacija koja je dosad bila djelomično, ali nepravedno zapostavljena na turističkoj karti Europe zasigurno je glavni grad Bugarske - Sofija. Ipak, posljednjih godina bugarska prijestolnica ostvaruje sve veći broj posjeta, a prema podacima različitih europskih turističkih agencija, Sofija je jedan od gradova koji turisti tek počinju istraživati.

Da je to istina, uvjerili smo se i sami tako što smo se zaputili na jugoistok Europe te kao konačno odredište odabrali glavni, a ujedno i najveći grad Bugarske koja je od 2007. godine članica Europske unije. Iako nismo imali velika očekivanja, moramo priznati kako smo na kraju ostali ugodno iznenađeni viđenim, a sigurni smo kako naše mišljenje dijele i brojni drugi turisti iz različitih dijelova svijeta. Zanimljivo, Sofija je drugi najstariji glavni grad Europe, a izgrađena je na ruševinama rimskog grada Serdica čije ostatke i danas možete vidjeti u samom središtu grada. Tijekom bogate povijesti više je puta mijenjala ime sve do današnjeg naziva, koji u prijevodu znači - "mudrost". Smještena u zapadnom dijelu Bugarske, a u sjevernom podnožju planine Vitoše, ovu europsku metropolu danas naseljavaju 1,23 milijuna stanovnika, što čini oko 18% ukupnog stanovništva Bugarske.

Ipak, više od ovih statističkih podataka zanimat će vas šarolika arhitektura, bogata povijest, susretljivi ljudi te zanimljivi sadržaji kojima se ovaj grad može pohvaliti. Ono što ga, među ostalim, čini šarmantnim i posebnim je mješavina stilova, pa ćete vidjeti zapanjujuća arhitektonska djela iz različitih razdoblja - od neoklasicizma do neorenesanse. Vidljiv je i duh socijalističke arhitekture koja je dobrim dijelom izražena tako da vas očekuje oku ugodan sklad različitih stilova gradnje. Šetajući Sofijom primijetit ćete popriličan broj katedrala, crkvi, džamija i sinagoga, i to na relativno maloj udaljenosti, a posebno su impresivni najveća pravoslavna crkva na Balkanu - Sveti Aleksandar Nevski te sinagoga Sofija koja je treća po veličini u Europi. Iako veličinom i nisu tako upečatljive, zanimljiv izgled i povijest imaju crkva svete Petke, uz koju se veže urbana legenda iz 19. stoljeća koja kaže da je tu navodno pokopan nacionalni bugarski heroj Vasil Levski nakon što su ga pogubili Turci, te džamija Banja baši koja je urađena po uzoru na Sulejmanovu džamiju u Istanbulu. Osim toga, vrijedi posjetiti i katedralu svete Nedjelje, koja je također jedan od simbola grada, Narodno kazalište "Ivan Vazov" te Predsjedničku palaču, gdje se na ulazu možete fotografirati sa stražom koja neumorno čuva to fascinantno zdanje.

Glavna pješačka, a ujedno i najživahnija ulica bugarske prijestolnice je Vitosha te predstavlja samo središte grada, a osim brojnih ugostiteljskih objekata, u njoj možete pronaći razne suvenirnice, trgovine i brojne druge objekte s raznolikom ponudom pa će vam vrijeme u ovoj ulici zasigurno brzo proći. Ljubitelji šopinga naći će sve što požele s obzirom na to da mnoge svjetske modne marke imaju prodajna mjesta u toj i u susjednim ulicama. Šetajući se "srcem" grada, u pozadini možete vidjeti prelijepe planinske vrhove pa ćete na trenutak možda pomisliti da se nalazite u nekoj od alpskih zemalja.

Jedna od činjenica koja vas dodatno može uvjeriti da posjetite Sofiju su cijene, koje su poprilično povoljne s obzirom na to da je riječ o glavnom gradu jedne od članica Europske unije. Iako je dio europske obitelji od sada već davne 2007. godine, Bugarska još nije uvela euro, ali je snalaženje prilikom plaćanja relativno lako s obzirom na to da je jedan bugarski lev jednak jednoj bosanskohercegovačkoj konvertibilnoj marki. Tako u samom središtu grada u pristojnom restoranu možete naručiti pizzu za 12 leva, popiti veliko pivo za 5 leva ili Coca-Colu za 3 leva pa ćete i sami zaključiti da su cijene i dosta pristupačne.

Ako se želite odmoriti od gradske "vreve", pravi izbor za vas bit će brojni zeleni parkovi ukrašeni prekrasnim fontanama, a ako vam ni to nije dovoljno, možete se zaputiti na planinu Vitošu, koja je od središta udaljena samo 30 minuta vožnje. Ljubitelji planinarenja, alpinizma i skijanja doći će na svoje, a nakon fizičke aktivnosti možete se osvježiti na mineralnim izvorima koji se nalaze u podnožju planine. U svakom slučaju, brojne su mogućnosti koje ova istočnoeuropska metropola pruža, a ako ste u dvojbi oko izbora vaše sljedeće destinacije za putovanje, slobodno razmislite o Sofiji. Bilo da se želite kvalitetno odmoriti, zabaviti, istraživati ili pak nešto drugo, jedno je sigurno - bugarska prijestolnica će vas toplo ugostiti i pozitivno iznenaditi.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.