Novi udari i troškovi

Poskupjeli pekarski proizvodi, očekuje se i viša cijena kruha

Foto: BHRT
Poskupjeli pekarski proizvodi, očekuje se i viša cijena kruha
25.10.2024.
u 13:37
Pekari ističu kako također brojni čimbenici utječu na eventualna poskupljenja.
Pogledaj originalni članak

Nakon što je struja za gospodarstvenike u Federaciji BiH poskupjela za 20 posto, došlo je do rasta cijena pekarskih proizvoda za 20 feninga. Međutim, čini se kako tu nije kraj poskupljenjima. Sve je izglednije kako ćemo u idućem razdoblju plaćati skuplje brašno zbog poskupljenja uvozne pšenice, a to će, kao i uvijek, dovesti do poskupljenja kruha.

Predsjednik Udruge poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo kazao je za klix.ba da poskupljenja nisu opravdana te da BiH ima dovoljno pšenice. - Trenutačno pšenice ima dosta na domaćem tržištu po vrlo niskim cijenama, između 30 i 40 feninga pšenica se može nabaviti na domaćem tržištu. Ne vjerujem ni da je na burzi poskupjela koliko se žale, ali logično je da će poskupjeti sve. Mlinari najavljuju poskupljenje od 20 posto. Sve nas zanima cijena finalnog proizvoda - kruha. I do sada je kruh u BiH bio preskup u odnosu na pšenicu koju kupuju po niskim cijenama, mlinari prodaju brašno po visokim cijenama, pekari prodaju kruh po izrazito visokim cijenama. Od jednog kilograma brašna mogu se napraviti četiri kruha - kazao je Bićo.

Kompaniji Klas Klix se obratio s upitom o mogućem poskupljenju brašna i kruha, odakle su kazali kako će brojni čimbenici i događanja na tržištu diktirati cijene. - Naime, ako dođe do rasta cijena sirovina, s fokusom na cijenu pšenice, glavnog sastojka brašna, to će se reflektirati na daljnja poskupljenja - brašna i kruha u BiH. Cijena će biti formirana u ovisnosti i o troškovima energije s obzirom na to da pekarska industrija troši velike količine energije za proizvodnju kruha i proizvoda od brašna. Svakako inflacija, prijevoz, logistika, carina, ali i ekonomski uvjeti na tržištu, mogu imati svoj udio u promjeni cijena - kazali su iz Klasa. S druge pak strane, pekari ističu kako također brojni čimbenici utječu na eventualna poskupljenja. Istaknuli su i kako veća cijena električne energije, ali i brašna, diktira cijenu krajnjeg proizvoda te podsjetili kako je najavljeno i novo poskupljenje električne energije koje će zasigurno dovesti do lančane reakcije, odnosno do niza drugih poskupljenja u BiH. Inače, građani BiH svakodnevno se bore s povećanjem troškova i rastom cijena, dok su plaće ostale iste. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.