Urbane sredine

Potrošnja struje 15 posto veća u RS-u nego u Federaciji BiH

Potrošnja struje 15 posto veća u RS-u nego u Federaciji BiH
12.12.2015.
u 07:00
U istraživanju stoji kako je prosječna potrošnja električne energije u ruralnim i polururalnim područjima izjednačena
Pogledaj originalni članak

Prosječna godišnja potrošnja električne energije po kućanstvu u BiH iznosi oko 4500 kWh. To pokazuju podaci koje je Agencija za statistiku prikupila u statističkom istraživanju o potrošnji energije u kućanstvima u BiH, piše Večernji list BiH. Nema većih razlika u potrošnji bh. kućanstava u urbanim središtima i ruralnim i poluurbanim područjima. Ako promatramo prosječnu godišnju potrošnju električne energije po entitetima, potrošnja u urbanim središtima po kućanstvu u RS-u je oko 15 posto veća u usporedbi s FBiH, dok je prosječna potrošnja u ruralnim i poluurbanim područjima izjednačena.

U kućanstvima se za kuhanje najviše koristi električna energija, gdje je zastupljena s 65,8 posto, s time da je to izraženije u Federaciji gdje je njezin udio 76,4 posto, a u RS-u 43,1 posto.

Električna energija je dominantna i u strukturi korištene energije za pripremu tople vode s visokih 90 posto. Inače, kod etažnog grijanja, el. energija je zastupljena s 3,4 posto, s time da je njezin udio veći u RS-u. Kod pretežito sobnog grijanja zastupljena je s 5,2 posto i više je zastupljena u FBiH.

Kada govorimo o drugim energentima u bh. kućanstvima, prosječna potrošnja ogrjevnog drveta u bh. kućanstvima kreće se oko 7,7 metara kubnih godišnje. Potrošnja ogrjevnog drveta u bh. ruralnim i poluurbanim područjima je veća oko 15% u odnosu na potrošnju u urbanim središtima.

Prosječna potrošnja ogrjevnog drveta je znatno niža u FBiH u odnosu na potrošnju u RS-u i Distriktu. Prosječna potrošnja drvnih sortimenata i poljoprivrednog otpada po bh. kućanstvu iznosi oko 3 tone godišnje. Potrošnja ovog energenta u bh. kućanstvima u urbanim središtima i ruralnim i poluurbanim područjima je gotovo izjednačena.

Prosječna potrošnja drvnih sortimenata i poljoprivrednog otpada u kućanstvima FBiH je za 67% veća u odnosu na potrošnju kućanstava u RS-u. Prosječna potrošnja ugljena u bh. kućanstvima iznosi oko 4 tone. Nešto veću prosječnu potrošnju imaju kućanstva u BD BiH. Prosječna potrošnja finalne toplinske energije u bh. kućanstvima kreće se oko 7900 kWh godišnje. Prosjeci po entitetima se bitno ne razlikuju od prosjeka BiH.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.