nespecifični simptomi

Povećan broj pregleda djece, sumnja se na meningitis

Povećan broj pregleda djece, sumnja se na meningitis
27.10.2024.
u 17:46
Broj mališana zaraženih meningitisom u porastu je, a u UKC-u RS-a u petak je bilo smješteno devetero djece
Pogledaj originalni članak

U Domu zdravlja u Kotor Varoši, gdje je virusnim meningitisom zaraženo petero djece, četvero predškolske dobi i jedno dijete koje ide u osnovnu školu, povećan je broj pregleda u proteklom tjednu, ali je riječ o nespecifičnim simptomima.

Značajan je broj pregleda s nespecifičnim simptomima i nema razloga za paniku među roditeljima, rekla je za Radioteleviziju Republike Srpske Dragana Knežević, pedijatrica u Domu zdravlja Kotor Varoš. Uputila je apel roditeljima da dovedu dijete na pregled ako imaju bilo kakav simptom kako bi se spriječilo širenje virusa u kolektivu. Doktorica Knežević je navela da, kada govorimo o meningitisu u ovom slučaju, on može biti izazvan različitim virusima.

- Riječ je o infektivnom oboljenju koje ima blažu kliničku sliku. Simptomi su u početku kao i kod ostalih respiratornih bolesti. To su kašalj, malaksalost, slabiji apetit, problemi sa stolicom, dijareja i povraćanje - objasnila je. Dodala je da, ako se ovo oboljenje ne liječi, može doći do jakih glavobolja, nemoći prilikom hodanja, kao i do ukočenog vrata. - Ovi simptomi razvijaju se u kasnijoj fazi oboljenja - istaknula je doktorica Knežević uz napomenu da izvor zaraze ne mora biti dijete predškolske i školske dobi, već virus može prenijeti i odrasla osoba.

- Virus se prenosi izravnim ili neizravnim kontaktom, može se javiti i kod odraslih osoba - rekla je Knežević. Najčešće se virus prenosi respiratornim kapljičnim putem, navodi liječnica, potom i kontaktom s predmetima, površinom s kojom oboljeli dolaze u kontakt, a moguće je i preko zaražene vode, ali je to dosta rjeđe. Broj mališana zaraženih virusnim meningitisom u blagom je porastu, a na Klinici za dječje bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u petak je bilo smješteno devetero djece, od kojih je najmlađe imalo samo 17 mjeseci.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.