prva procjena

Poznati meteorolog otkrio: Evo kakva bi mogla biti zima ove godine

Poznati meteorolog otkrio: Evo kakva bi mogla biti zima ove godine
22.10.2024.
u 18:01
Moguće je da ova zima počne nesto ranije, što je tipično za La Nina zime ali i da se završi negdje već polovicom veljače (također tipično za La Nina zime).
Pogledaj originalni članak

Meteorolog amater Marko Čubrilo, čije prognoze prati cijela regija, objavio je prvu procjenu za zimu 2024. Svoju prognozu je objavio na Facebooku, a njegovu objavu prenosimo u cijelosti: "Do sada prispjeli oceanski i atmosferski faktori čije se baza podataka završava s rujnom 2024 sugeruiraju da bi zima pred nama trebala biti hladnija od proteklih nekoliko, ali i dalje toplija od referetnog niza za poslednjih 30 godina.

To znači da bi snijeg bio češća pojava u odnosu na protekle zime, ali se u ovom trenutku neke velike snježne padaline i duži niz dana s jakim mrazevima ne očekuje, posebno na ispod 800mnv. Moguće je da ova zima počne nesto ranije, što je tipično za La Nina zime ali i da se završi negdje već polovicom veljače (također tipično za La Nina zime).

Faktori koji idu u prilog hladnijoj zimi su: središnje pozicionirana, slaba La Nina, negatian PDO index, nautralan IDO index što sve u sudjelovanju s zapadnom fazom QBO indexa povećava mogućnošću SSW procesa, posebno u siječnju.

S druge strane topao Atlantik, relativno slaba La Nina, zapadna faza QBO indexa i ceste oscilacije AO indexa iz pozitivnog u negativan i obrnuto favoriziju česte, jače, ciklogeneze nad Atlantiom i toplo, zonalno, strujanje, prenosi Radiosarajevo.

Ovo je tek preliminarni osvrt na zimu koja je pred nama i negdje oko 20. studenoga kada u proračun uđu podaci iz listopada će konačna prognoza za zimu biti dostupna, ona će biti mnogo detaljnija i bavit će se vremenom tijekom svakog mjeseca pojedinačno.

Dugoročne prognoze su i dalje veoma neistražena i nepouzdana zona prognostike tako da ih svakako treba uzeti sa dozom rezerve", napisao je Čubrilo na Facebooku.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.