Pri samom spomenu međimurske gibanice sline nam krenu na usta, ali rijetko se odlučujemo pripremiti je sami jer se na prvi pogled čini da je priprema komplicirana i dugotrajna. Ukoliko ćete sami raditi tijesto moglo bi i potrajati, ali uz ovaj recept možete u kolaču uživati uz puno manje muke i truda.
Domaća međimurska gibanica
Sastojci:
10 gotovih kora od vučenog tijesta
maslac za premazivanje kora
kiselo vrhnje za polijevanje
Za nadjev od jabuka:
2 kg jabuka šećer – ovisi o slatkoći jabuka
cimet
Za nadjev od maka:
200 g maka
200 ml mlijeka
50 g šećera
grožđice po želji
1 vanilin šećer
Za nadjev od sira:
500 g kravljeg sira
100 g šećera
1 vanilin šećer
2 jaja
Za nadjev od oraha:
200 g mljevenih oraha
200 ml mlijeka
100 g šećera
Priprema:
Za nadjev od jabuka fino naribajte jabuke, u njih dodajte šećer i cimet u prahu i sve dobro izmiješajte. Količina šećera ovisi o slatkoći jabuka s kojima radite.
Za nadjev od maka stavite mlijeko na vatru, kada zakipi, maknite s izvora topline i ubacite mak i šećer. Zatim po želji dodajte grožđice pa sve vratite na vatru još 2-3 minute da se mak dobro “pofuri”. Ostavite gotovu smjesu da se ohladi.
Za nadjev od sira u većoj posudi dobro pomiješajte sir, jaja, šećer i vanilin šećer. Za nadjev od oraha mlijeko i šećer stavite na vatru da zakipi pa maknite s vatre, ubacite orahe i dobro pomiješajte. Pustite da se smjesa ohladi.
Kad ste napravili sve četiri smjese, vrijeme je da složite svoju gibanicu.
Na dno lima za pečenje stavite dvije kore za savijače (svaku premažite s malo rastopljenog maslaca). Na donju koru ravnomjerno rasporedite nadjev od oraha pa preko njega stavite dvije kore koje ćete svaku opet premazati maslacem. Zatim slijedi nadjev od sira, zatim maka i na kraju nadjev od jabuka.
Kod svakog nadjeva ponavljajte isti postupak s korama.
Na kraju na nadjev od jabuka opet stavite kore, premažite ih kiselim vrhnjem i stavite peći na 180 stupnjeva oko 45 minuta.
Iz magazina Slano & slatko, travanj 2020.