Reforme

Poznato zbog čega bi plaće u Federaciji BiH uskoro mogle rasti

Poznato zbog čega bi plaće u Federaciji BiH uskoro mogle rasti
06.10.2024.
u 12:35
U ovom se trenutku razmatra set strateški značajnih fiskalnih zakona koji bi, može se čuti, trebao donijeti značajno smanjenje zbrojne stope doprinosa
Pogledaj originalni članak

U sklopu reformskih napora usmjerenih prema stvaranju što povoljnijeg poslovnog ambijenta, koji treba rezultirati većim brojem novih radnih mjesta, ali i stvaranjem preduvjeta za povećanje osobnih primanja radnika, uz istodobno zadržavanje fiskalne stabilnosti, u ovom se trenutku u Federaciji BiH razmatra set strateški značajnih fiskalnih zakona koji bi, može se čuti, trebao donijeti značajno smanjenje zbrojne stope doprinosa u ovom entitetu, piše Večernji list BiH.

Vlada je pripremila set fiskalnih zakona koji bi trebali olakšati poslovanje u ovom entitetu, ali istodobno omogućiti i viši standard za građane, a u tom kontekstu predviđeno je smanjenje stope doprinosa na plaću umjesto trenutačnih 41,5 posto na oko 30 posto, pisao je Dnevni avaz. Zamjenik premijera FBiH i ministar financija Toni Kraljević informirao je Vladu o procesu izrade seta fiskalnih zakona i upućivanju u Parlament FBiH, a naglašeno je kako su do sada poduzete ključne aktivnosti na izradi sveobuhvatne fiskalne reforme.

Premijer FBiH Nermin Nikšić i ministar Kraljević informirali su Vladu da set fiskalnih zakona uključuje optimalna rješenja prema postizanju triju ciljeva, a koji podrazumijevaju poboljšanje standarda radnika, rasterećenje gospodarstvenika te zadržavanje fiskalne stabilnosti. Mjere fiskalne politike Vlade zasnovane su na nastavku reformskih aktivnosti u pet najznačajnijih segmenata. To su smanjenje opterećenja rada, kao i restrukturiranje poreznog opterećenja, zatim unaprjeđenje pružanja javnih usluga te suzbijanje neformalne ekonomije i kontinuirano unaprjeđenje koordinacije i fiskalne odgovornosti između svih razina vlasti u FBiH. Sve navedeno trebalo bi rezultirati očuvanjem financijske stabilnosti te jačanjem održivog, učinkovitog i stabilnog ekonomskog rasta, kao i povećanjem konkurentnosti gospodarstva, uz stvaranje uvjeta za rast plaća.

Kako bi se postiglo optimalno rješenje, a budući da je riječ možda o najznačajnijem setu zakona u dugom razdoblju, Ministarstvo financija intenzivno je radilo na rješenjima koja će pomiriti obje strane - i poslodavce i radnike, a istodobno će osigurati neometanu isplatu zajamčenih prava umirovljenika i socijalnih kategorija. S obzirom na to da je riječ o sustavnim zakonima, naglašeno je potrebnim otvoriti širu javnu raspravu kako bi svi imali priliku uložiti amandmane i iznijeti svoje prijedloge. Set ovih zakona trebao bi stvoriti preduvjete za novi ekonomski i investicijski ciklus koji je potreban svim građanima. U nedavnom intervjuu za Večernji list premijer Nikšić naglasio je kako im je ključni prioritet osigurati snažnu i pravednu ekonomiju koja će omogućiti održivi rast, poboljšati životni standard naših građana i smanjiti nejednakost.

- Vlada će posvetiti posebnu pozornost stvaranju povoljnog poslovnog okruženja. Poticat ćemo investicije, podržavati poduzetništvo i raditi na stvaranju novih vrijednosti na poslovnom tržištu i na tržištu rada - poručio je Nikšić, dodavši kako su zaštita radničkih prava, unaprjeđenje životnog standarda radništva i zaštita dostojanstva radnika, kao pokretača ekonomskog razvoja, jedan od temeljnih prioriteta ove Vlade. Smanjenje doprinosa ključni je korak na temelju čije realizacije FBiH može osnažiti konkurentnost svojeg gospodarstva, što je pak izravno vezano uz mogućnost snažnijeg investicijskog potencijala. Kada se tomu dodaju i druge činjenice, poput relativno niskog poreza na dohodak, ali i povoljnih cijena energije, dolazimo do zaključka kako smanjenje stope doprinosa predstavlja strateški značajan korak koji bi mogao u većoj mjeri privući investitore. •

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.